Kategorije

12.02.2016. 15:07

Zaštititi male poljoprivrednike

Probleme malih poljoprivrednih proizvodjača izložili su na konferenciji za medije Olena Papuga, Dragan Nenadov, Zoran Terzin i Mile Đapić.

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor na konferenciji za medije, održanoj u utorak, 9 februra, još jednom je pružio podršku somborskim poljoprivrednicima koji tzaže raspisivanje licitacija za zakup državne zemlje.

Zoran Terzin, šef odborničke grupe LSV u skupštini grada, rekao je da je usvajanje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu samo dodatno pogoršalo situaciju i probleme paora. Ja bih podsetio da iz Sombora imamo nekoliko republičkih poslanika i da niko od njih nije glasao protiv tog zakona. Znači, poslanici SPO, NS i SNS su svi redom glasali za taj zakon i onda ne čudi što takvu politiku i sprovode u gradu Somboru, gde ne dozvoljavaju manjim poljoprivrednim proizvodjačima da uđu u posed i zakupe državnu zemlju, sve iščekujući primenu novog zakona-rekao je Terzin.

Predstavnik poljoprivrednih proizvodjača Mile Đapić, rekao je da poljoprivrednici žele da legalnim putem što pre uđu u posed jer prolaze rokovi za pripremu zemljišta.Posle svih naših pritisaka došla je ministarka poljoprivrede i imala je vrlo konkretn predloge da se na terenu utvrde uzurpirane površine koje treba da idu na licitaciju. Po našim informacijama je dosta toga urađeno, ali ostalo je još niz sitnijih nepravilnosti. S obzirom na reči mnistarke, ja se nadam da će do licitacije doći na zadovoljstvo i vlasti i poljoprivrednika koji žele da legalno rade i na toj zemlji ostvare svoj doxodak- kazao je Đapić.

Olena Papuga, republički poslanik LSV, naglasila je da Liga ne odustaje od prikupljanja 100.000 potpisa za promenu Ustava Srbije i referendum za spas vojvođanskih oranica.Državno zemljište će se izdavati velikim investitorima, tako da će naše dve tri generacije malih paora, mladih ljudi ostati bez zemljišta. Zato akcije LSV traje, mi i dalje skupljamo 100.000 potpisa da sačuvamo našu zemlju – rekla je Papuga.

˝Somborske novine˝ br. 3216 od 12.02.2016.