Kategorije

17.02.2012. 11:18

Zaslužujemo grad po svojoj meri

Ne možemo biti zadovoljni kako dočekujemo 263. godišnjicu slobodnog kraljevskog grada Sombora.

Ponosni što smo prvi počeli da obeležavamo 17. februar kao Dan Sombora, uprkos protivljenju mnogih. Radosni što smo vratili Somboru status grada, iako se drugi hvale time. Istovremeno smo tužni kako Sombor svoj rođendan dočekuje danas. Dočekuje ga bez rođendanskog poklona, zavejanih i zaleđenih puteva i trotoara, hladan i negostoljubiv kakav nikada u svojoj dugoj istoriji nije bio, nepravedan prema poštenima koji znaju, umeju i ne pristaju na ucene.

Somborska privreda ne postoji, poljoprivreda je ispod nivoa prošlog veka, tolerancija je nepoznata reč. Konstantnim odlaskom mladih u potrazi za boljim mestom za život, grad stari i neumitno umire. Mladi odlaze, jer ne mogu svi da budu umetnici, ne umeju svi da se bave „starim” zanatima, kolače nema ko da kupi, javna preduzeća i ustanove su pretrpana nestručnim i nepotrebnim kadrovima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine nikada nije krila istinu, niti je građanima davala lažna obećanja. To ne činimo ni sada, iako je Dan Sombora. Ali moramo da prozovemo one koji vode ovaj grad, jer nemaju čime da se pohvale, sem neispunjenim obećanjima o lakšem i bogatijem životu. Nedopustivo je da jedna, nazovi, fontana zameni sve obećane granične prelaze, aerodrome, fabrike, brodogradilišta, zadruge, farme…

Somborke i Somborci to nisu zaslužili. Čuveni po svojoj marljivosti, poštenju, gostoljubivosti i uvažavanju različitosti, zaslužuju grad po svojoj meri. Na ponos svih nas!