Kategorije

26.10.2010. 12:42

Započela kampanja za promenu zakona o lustraciji

Na konferenciji za novinare Dragan Nenadov najavio kampanju LSV za izmenu zakona o odgovornosti o kršenju ljudskih prava pod nazivom „Podvuci liniju“.

Dragan Nenadov

Liga socijaldemokrata Vojvodine pokreće kampanju pod nazivom „Podvuci liniju“, čiji cilj je da konačno zaživi Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, u javnosti poznatiji kao zakon o lustraciji, koji je donet još 2003. godine, ali do sada nije sprovođen. Zbog toga je Liga odlučila da sprovede kampanju koja će obuhvatiti ulične akcije, konferencije za novinare i tribine, tokom kojih će aktivisti stranke upoznati građane sa procesom lustracije i posledicama njenog nesprovođenja.

Pre svega, kažemo da lustracija nije ni revanšizam, ni preki sud ni osveta. Lustracija je, prosto, instrument pravde i podrazumeva da se ljudima koji su u nekom periodu kršili ljudska prava građana, zabrani bavljenje politikom na određeno vreme. Jednostavnim jezikom da svako odgovara za ono što je radio drugim ljudima. Nju ne sprovodi ni jedna stranka, niti politička opcija, nego nezavisna komisija koja se u tu svrhu formira.

Da je bilo lustracije ne bi se dogodilo mnogo toga. Ne bi prošlo 11 godina da se ne znaju ubice Slavka Ćuruvije ili Dade Vujasinović, ne bi bilo atentata na premijera Đinđića, ne bi stradali gardisti na Topčideru. Bio bi odavno rešen problem takozvanih navijačkih grupa, ne bi bilo paljenja ambasada i džamija, raščistilo bi se sa devedesetima, odgovornošću za ratove, inflaciju, nestašice osnovnih životnih namirnica…

Podsećamo da je LSV godinama insistirala na lustraciji. Ako je iko o tome govorio i na tome insistirao bila je to Liga. Nenad Čanak je još 2000. godine tražio zabranu Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Jugoslovenske levice i Stranke srpskog jedinstva. Istovremeno, glavna kočnica za sprovođenje lustracije bila je Demokratska stranka Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom. DSS je posle petooktobarskih promena prikupio najveći broj Miloševićevih saradnika, nije glasao za zakon o lustraciji, Koštunica je štitio generala Pavkovića, Acu Tomića, opravdavao postupke crvenih beretki… Formiranje komisije koja bi se bavila lustracijom započeto je pre izbora na kojima je DSS došla na vlast, i ona zatim nije formirana. Smatramo da su se izlaskom DSS-a iz vlasti stvorili svi uslovi da se ovaj zakon primenjuje, pa su tim povodom započeti razgovori sa koalicionim partnerima o izmenama ovog zakona.

Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije podneti Predlog zakona o izmeni zakona o odgovornosti o kršenju ljudskih prava, tj. zakona o lustraciji. Postojeći zakon ima odredbu da se primenjuje 10 godina od dana stupanja na snagu, a donet je 2003, dakle pre 7 godina. Tražimo izmenu zakona, odnosno produženje važenje za još 10 godina.

Dragan Nenadov, član Glavnog odbora


U sredu, 27. oktobra u Velikoj sali Gradske kuće sa početkom u 19 sati održava se Forum LSV na temu lustracije. Na skupu govore narodna poslanica Aleksandra Jerkov i potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović.