Kategorije

01.02.2011. 12:45

Vojvođani zaslužuju bolje

Romina Bilić i Dragan Nenadov promovisali kampanju za usvajanje Zakona o imovini i Zakona o izvornim prihodima Vojvodine, pod nazivom „Vojvođani zaslužuju bolje”. Tom prilikom osuđeni najnoviji napadi na jevrejsku i romsku zajednicu u Somboru.

Romina Bilić i Dragan Nenadov

Na konferenciji za novinare povodom početka akcije „Vojvođani zaslužuju bolje” govorili su Dragan Nenadov, odbornik u Skupštini grada Sombora i Romina Bilić, članica Gradske organizacije LSV Sombor.

Dragan Nenadov je izneo podatak da je do 1990. godine Vojvodina imala 40 odsto veće plate od ostatka Srbije i bila je na nivou razvoja kao i Slovenija i Hrvatska koje su slovile za najrazvijenije delove bivše SFRJ. U periodu od 1990. do 2000. godine izgubljeno je vise od 70% društvenog kapitala u Vojvodini, odnosno po jednom zaposlenom 10.500 dolara. Po istraživanjima, samo u tom periodu svaka porodica u Vojvodini, sa dva zaposlena člana, je izgubila stan od oko 40 kvadratnih metara. Ekonomsko urušavanje Vojvodine nastavljeno je i posle 2000. godine. Danas, prvi put u istoriji, imamo situaciju da Vojvodina ima niže zarade od republičkog proseka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za treće tromesečje 2010. Vršac je na dvanaestom, Novi Sad na četrnaestom, a Sombor na 44. mestu. Uprkos evidentnim podacima da Vojvodina kao region sve više siromaši, građani i građanke Vojvodine, kao i uvek, u visokom procentu poštuju svoje obaveze prema državi i na vreme plaćaju račune.

Romina Bilić je dodala da je Beograd trenutno najpovoljniji grad za život u Srbiji, zbog činjenice da su tamo najjeftinije životne namirnice, a najveće prosečne plate u državi. Od deset opština sa najvećim prosečnim neto zaradama devet je iz Beograda. Za tu situaciju ni slučajno ne treba kriviti grad Beograd, već centralizam koji je do toga doveo.

U Vojvodini, trenutno, ima oko 200 hiljada nezaposlenih, više od 160 hiljada stanovnika radi bez prijave („na crno”), a učešće sive ekonomije prelazi 30% društvenog proizvoda. Prema procenama oko 240 hiljada ljudi živi ispod granice siromaštva. Pre tri godine u narodnim kuhinjama hranilo se 900 dece do 14 godina, a danas je taj broj oko 1500.

„Evidentno je da Vojvodina više nije bogata i Vojvođani neće živeti bolje sve dok se Pokrajini i lokalnim samoupravama ne vrate izvorni prihodi i imovina. Zato se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže za usvajanje Zakona o imovini i Zakona o izvornim prihodima, koji bi omogućili da Vojvodini bude vraćeno sve što joj pripada, između ostalog: nadležnost i vlasništvo nad putevima, železnicom, telekomunikacijskim sistemom, poštom i elektro-distribucijom na teritoriji pokrajine” – zaključio je Nenadov.


Na konferenciji je osuđeno jučerašnje vandalsko ponašanje pojedinaca ili grupa koji su po drugi put za 14 dana ispisali antisemitske i nacističke simbole i poruke na zgradi Jevrejske opštine u Somboru. Takođe nacistički simboli i poruke su osvanuli i na jednoj kući u Tekstilnoj ulici u Somboru u kojoj pretežno žive pripadnici romske nacionalne zajednice.

Pre tri godine Sombor je bio suočen sa razbijanjem izloga pekara čiji su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice, prošle godine bio je na udaru popularni „Zeka” čiji je vlasnik Goranac, a danas smo suočeni sa napadima na jevrejsku i romsku nacionalnu zajednicu. Postavljamo pitanje, ko je sledeći? Da su počinioci pređašnjih incidenata pronađeni i adekvatno kažnjeni verujemo da danas ne bi bili suočeni sa ovim iskazivanjem nacionalne netrpeljivosti.

Gradski odbor LSV Sombor apeluje na nadležne institucije da pronađu autore ovih antisemitskih i nacističkih grafita i poruka i da ih privedu pred lice pravde. Sombor je grad u kojem vekovima u dobrim odnosima živi preko 20 nacionalnih zajednica i ne smemo da dozvolimo da se zbog pojedinaca ti dobri odnosi naruše.