Kategorije

24.02.2016. 15:36

Somborskim porodiljama 130.000 dinara manje

Skupština grada Sombora donela je odluku da se u budžetu za 2016 godinu umanji primanja nezaposlenim porodiljama i trudnicama.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Sombora skupštinska većina predvođena Srpskom naprednom strankom donela je odluku da se nezaposlenim trudnicama i porodiljama umanji finansijska pomoć u iznosu od 130.000 dinara po trudnici odnosno porodilji.

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine su predložili da se sporna tačka dnevnog reda skine sa dnevnog reda, međutim taj predlog preglasan. Takva odluka nas uopšte ne iznenađuje obzirom da se naprednjačka vlast i na republičkom nivou ponaša kao maćeha prema penzionerima, zaposlenima, poljoprivrednicima i vodi socijalno neodgovornu politiku konstantno umanjujući izdvajanja za najugoženije grupe stanovništva.

Da podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine je pre 5 godina inicirala da se isplaćuje puna plata za trudnice i porodilje i za to dobila podršku preko 5000 stanovnika grada Sombora koji su svojim potpisom podržali akciju. Isti zahtev je upućen Skupštini grada Sombora i doneta je odluka da se najugroženijim, nezaposlenim trudnicama i porodiljama isplaćuje mesečni iznos od 10.000 dinara od trećeg meseca trudnoće do navršene prve godine deteta što je ukupno iznosilo 180.000 dinara. Ovakva odluka je roditeljima u mnogome pomogla, u trenucima kad su im najpotrebnija sredstva za novorođeno dete. Novom odlukom će samo nezaposlene porodilje dobijati jednokratnu pomoć u iznosu od 50.000 dinara. Ovim se direktno pokazuje koliko je aktuelnu somborsku vlast briga za povećanje nataliteta, za porodicu i siromašne slojeve stanovništva.

Grad Sombor je u poslednjih 15 godina izgubio preko 12.000 stanovnika, a ovakvom neodgovornom politikom možemo očekivati da se takav trend nastavi. Liga socijaldemokrata Vojvodine će nastaviti da se bori za najugroženije sugrađane i raditi na tome da se sporna odluka izmeni