Kategorije

14.04.2012. 12:32

Škole u Somboru nisu prilagođene za potrebe osoba sa invaliditetom

Izjava predsednice Saveta za socijalna pitanja LSV Sombor i kandidatkinje za odbornicu u Skupštini grada Sombora Julijane Čatalinac „Somborskim novinama”.

Julijana Čatalinac

Od 2002. godine, kada je Liga socijaldemokrata Vojvodine, u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom, u Somboru pokrenula inicijativu za uklanjanje arhitektonskih barijera, i kada, praktično, ni jedan ivičnjak u gradu nije bio oboren, učinjeno je mnogo, kaže za naš list predsednica Saveta za socijalna pitanja LSV Sombor i kandidatkinja za odbornicu u Skupštini grada Sombora na listi „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak” Julijana Čatalinac.

Prvenstveno, promenjena je svest o ovom problemu kod onih koji su zaduženi za projektovanje i izvođenje radova na saobraćajnicama, oboreni ivičnjaci su postali standardni elementi pri obnovi starih i izgradnji novih puteva i trotoara. Kako kaže, pristupne rampe i lift-platforme, uz određeni otpor i nedovoljno razumevanje i poštovanje zakonskih odredbi, polako postaju deo naše svakodnevice.

Uklanjanje arhitektonskih barijera je od koristi ne samo onima koji se kreću u kolicima, nego i roditeljima sa malom decom, slabo pokretnima, bolesnima i starima – kaže Julijana Čatalinac.

Ovim se ipak rešava samo deo problema na koje nailaze osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu.

– Možda zvuči grubo, ali naše pravo na školovanje je ozbiljno ugroženo. Razlog tome je to što nijedna škola u Somboru nije prilagođena za praćenje redovne školske nastave za osobe sa invaliditetom. Ponegde su postavljene pristupne rampe na ulazima, međutim fizičke barijere u samim školama nisu uklonjene, niti su školske klupe i toaleti prilagođeni – kaže Julijana Čatalinac. Ona dodaje da je jednako velik problem prevoz učenika do škole.

– Ne postoji ni jedno vozilo u gradu, bilo da je to niskopodni autobus, kombi ili taksi vozilo, koje je prilagođeno potrebama osobama sa invaliditetom, a većina roditelja nije u mogućnosti da svaki dan, ili uopšte, prevozi svoju decu. Ovakvo vozilo u gradu bi, takođe, bilo od koristi i drugim građanima – smatra ona.

Julijana Čatalinac smatra i da je pravo na rad jednako tako ugroženo, iz vrlo sličnih razloga.

– Radna mesta nisu prilagođena, prevoz radnika nije obezbeđen i uprkos tome što Nacionalna služba za zapošljavanje subvencioniše zapošljavanje osoba sa invaliditetom, do zapošljavanja vrlo retko dolazi – upozorava ona. Kako kaže, zbog usađenih predrasuda kod poslodavaca i neadekvatne stručne spreme kandidata usled nemogućnosti školovanja, nimalo ne čudi što je situacija upravo takva.

– Zbog svega toga, sa mesta odbornice u Skupštini grada prvenstveno ću se boriti za bolji položaj i ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, kroz konkretne projekte i inicijative, ali ću se sa jednakom žustrinom zalagati za rešavanje drugih problema koje tište sve moje sugrađane, zato što živim ovde i delim njihovu sudbinu – zaključila je Julijana Čatalinac.

„Somborske novine” br. 3016 od 13.04.2012.