Kategorije

09.10.2010. 09:41

Šesti oktobar još nije osvanuo

Članak „Somborskih novina” povodom održavanja javnog skupa „Očekujemo 6. oktobar X godina”.

Javni skup "Očekujemo 6. oktobar X godina"

Posle 5. oktobra sistem je počeo da se menja radikalno, brzo, ali je 12. marta 2003. godine sve to prekinuto ubistvom Zorana Đinđića, rekao je Zoran Ostojić, član predsedništva LDP-a

Gradski odbori Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine u Somboru u sredu, 6. oktobra, na Trgu Svetog Đorđa organizovali su javni skup pod nazivom „Očekujemo 6. oktobar X godina”. Okupljenim građanima obratili su se Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP-a, Zoran Terzin, predstavnik Gradskog odbora LSV, Nikola Pajić, predsednik Gradskog odbora SPO i Slobodan Jerković, predsednik Opštinskog odbora DHSS.

- Mi smo svi bili zajedno tog petog oktobra, želeli smo da promenimo sistem i s pravom smo nezadovoljni danas. Šesti oktobar je važan zato što se u njemu menja sistem. Taj šesti oktobar traje i dan danas. Sistem je počeo da se menja radikalno, brzo, ali je 12. marta 2003. godine sve to prekinuto ubistvom Zorana Đinđića i Srbija je izgubila dah. Zbog toga smo svi nezadovoljni – rekao je Zoran Ostojić.

Ostojić je dodao da je danas potrebno više optimizma jer se, kako je rekao, „Srbija menja tako što se mi svi moramo menjati”. Zoran Terzin izjavio je da posle petog oktobra nije došlo do razgradnje starog režima.

- Nastojali smo da petooktobarske demonstracije prođu mirno, sa što manje krvoprolića. Uspeli smo u tome, ali kompromis između starog i novog skupo plaćamo do dana današnjeg – rekao je Zoran Terzin.

Po rečima Nikole Pajića, u petooktobarskim demonstracijama nije srušen režim nego samo jedan čovek, ali je dobra tekovina petog oktobra to što više niko ne može da pokrade glasove na izborima. Slobodan Jerković rekao je da šesti oktobar u Srbiji i Somboru neće svanuti dok se ne promeni sistem i dok se ne počnu da se rešavaju nagomilani problemi u društvu.

Na kraju skupa premijerno je prikazan film pod nazivom „Dan kada sam rešio da ostanem” u produkciji LDP-a.

Neispunjena očekivanja

Dan uoči javnog skupa, čelnici lokalnih odbora LDP i LSV održali su zajedničku konferenciju za novinare. Dragan Nenadov, predsednikpredstavnik Gradskog odbora LSV, Branko Krstić, menadžer Gradskog odbora LDP i Srđan Vlaškalić, portparol LDP Sombor osim najave skupa govorili su i o neispunjenim obećanjima i ciljevima iz perioda posle petog oktobra. Zajednička je ocena da ni posle deset godina nije došlo do denacionalizacije, lustracije, iskorenjivanja korupcije, reforme javnih službi, decentralizacije države i defašizacije društva, a da građani umesto toga nemaju siguran posao i izvesnu budućnost. Sve to izostalo je zato što se nije dogodio „šesti oktobar“, rečeno je na pres konferenciji.

„Somborske novine” br. 2937 od 08.10.2010.