Kategorije

02.12.2011. 12:46

Puna plata za trudnice zahvaljujući građanima

Sazvana konferencija za novinare povodom izjava funkcionera G17+ u vezi sa inicijativom za trudnice.

Zoran Terzin i Nataša Terbec

„G17+ svojim izlaskom iz vlasti i prelaskom u opoziciju pred izbore pokušava da abolira sve ono što su, u godinama kada su bili na vlasti, loše uradili” – izjavio je Zoran Terzin, potpredsednik Gradskog odbora LSV Sombor, na današnjoj konferenciji za novinare koja je sazvana povodom izjava funkcionera ove stranke u vezi sa inicijativom za trudnice.

Terzin je podsetio da je krajem 2005. godine, zahvaljujući tadašnjem ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću, donet Zakon kojim je trudnicama za vreme trudničkog bolovanja ukinuta puna plata i na taj način su one proglašene za bolesne, jer im se isplaćuje 65% zarade. LSV je reagovala tada i punih 5 godina insistira da se taj zakon promeni.

„Zbog toga smo početkom godine pokrenuli akciju prikupljanja potpisa građana i građanki, kako bi lokalnoj samoupravi podneli zahtev da se razlika novca isplaćuje iz Budžeta grada. Uspeli smo to isključivo zahvaljujući velikoj podršci sugrađana i sad kada postoji odluka i kada očekujemo da će se naš predlog konačno realizovati, ne možemo da dozvolimo da se kaže da je to zasluga G17+”- zaključio je Terzin.

Predsednica Foruma žena Gradske organizacije Nataša Terbec je izložila hronologiju aktivnosti, počevši od 28. marta, kada je LSV pokrenula inicijativu u kojoj je zahtevana isplatu pune plate trudnicama na trudničkom odsustvu.

„Namerno smo upotrebili termin ‚trudničko odsustvo’ jer smatramo da trudnoća nije bolest” – naglasila je Trebec i dodala da je tokom akcije prikupljanja potpisa podrške ovoj inicijativi prikupljeno preko hiljadu potpisa građana i građanki Sombora, nakon čega je odbornik LSV u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov 28. aprila podneo Skupštini grada Sombora predlog zaključka o dodatnoj zaštiti trudnica na teritoriji grada Sombora. Predlog inicijative je 14. juna skupštinska većina odbila da uvrsti u dnevni red.

„Našu inicijativu su podržali građani i građanke Sombora bez obzira na stranačku pripadnost i mi im se još jednom zahvaljujemo. Naša zahvalnost je tim veća, što danas znamo poražavajuće rezultate nedavno završenog popisa”- naglasila je Terbec.

Dragan Nenadov je naš zahtev ponovio 11. novembra tokom javne rasprave o Nacrtu budžeta grada Sombora za 2012. godinu. Odgovor na ponovljenu inicijativu je od strane gradonačelnika Nemanje Delića bio pozitivan, uz obrazloženje da će se u budžetu voditi računa o navedenim socijalnim komponentama.

„Još jednom je, nakon višemesečne aktivnosti, doslednost LSV urodila plodom, te će pored Novog Sada i Bele Crkve i Sombor iz svog budžeta pomoći trudnicama. Ista inicijativa se u ovom trenutku privodi konačnom rešenju u Zrenjaninu, Subotici, Baču i Pančevu” – rečeno je na kraju konferencije za novinare.