Kategorije

15.07.2009. 11:53

Proslava Dana Lige na opštinskom bungalovu

Koktelom na obali Velikog bačkog kanala i uz zvuke starogradskih i tradicionalnih vojvođanskih pesama obeležen 19. rođendan Lige.

Pozdravni govor Čabe Lasla Merea

Liga socijaldemokrata Vojvodine ovih dana proslavlja 19 godina postojanja. Gradska organizacija LSV Sombor pridružila se obeležavanju Dana Lige, priređujući koktel na “opštinskom bungalovu” u subotu, 11. jula. Koktelu je prisustvovalo stotinjak članova i gostiju, koji su druženje uz zvuke starogradskih i tradicionalnih vojvođanskih pesama nastavili do kasno u noć.

U svom pozdravnom govoru, predsednik Gradske organizacije Čaba Laslo Mere se osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u zemlji, konstatujući da se trenutno u Srbiji prave mali koraci ka neminovnoj regionalizaciji. Prepreka na tom putu je važeći Ustav, koji je skrojen preko noći uz pomoć tzv. patriotskih snaga i koji u Vojvodini nije ni izglasan. Nov Ustav i regionalizacija zemlje su neizbežni, i to većina građana Srbije podržava, ma koliko to centralisti i nacionalisti negirali i pokušavali sprečiti. Dodao je da samo regije zemalja kandidata EU mogu koristiti pristupne fondove Unije.

– Gledano kroz tu prizmu, LSV je partija trenda i budućnosti na ovim prostorima, jer je regionalna partija i zalaže se za punu autonomiju Vojvodine u okviru države Srbije, a ne surogat autonomije, koji se aktuelnim Statutom nudi. Liga je predvodnik regionalizacije Srbije, uključujući i druge regione u zemlji – zaključio je Mere.