Kategorije

24.10.2012. 09:47

Procedura koči rekonstrukciju mosta

Most na kanalu DTD kod Bačkog Monoštora još nije obnovljen zbog poništavanja tendera na koji se javilo jedno preduzeće sa nepotpunom dokumentacijom. Novi tender je u toku.

Pre gotovo godinu dana je Mesni odbor LSV Bački Monoštor ukazao na problem koji meštani ovog sela imaju od kada je zatvoren most na kanalu Dunav–Tisa–Dunav, tzv. „Šmaguc”. Zabrana saobraćaja je praktično odsekla selo od Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, vikendica i obradive zemlje koju Monoštorci imaju sa druge strane kanala.

Iz tih razloga je Liga socijaldemokrata Vojvodine još u januaru pokrenula inicijativu da se most hitno obnovi. Inicijativa je urodila plodom, početkom proleća su obezbeđena sredstva i raspisan tender za rekonstrukciju mosta. Kako se na tender javilo samo jedno preduzeće, i to sa nepotpunom dokumentacijom, tender je morao biti poništen i nije bilo moguće započeti radove na vreme.

Nažalost, posledice toga su najvidljivije ovih dana, u jeku poljoprivrednih radova, kada se na prelaz kanala kompom čeka više sati, a ponekad i celu noć. To što je u međuvremenu raspisan i traje novi tender, ni malo ne olakšava trenutnu situaciju ljudima na terenu.

Stanovište Lige socijaldemokrata Vojvodine je da se svaka procedura mora poštovati, ali i preispitivati i menjati, ukoliko praksa pokaže da usporava, poskupljuje ili komplikuje investicije. Zbog toga apelujemo na naše sugrađane koji su direktno pogođeni ovim problemom da se strpe još malo i uveravamo ih da, sem proceduralnih, drugih razloga za odlaganje građevinskih radova nema, te da će most biti rekonstruisan čim formalni uslovi budu zadovoljeni.