Kategorije

16.03.2011. 12:49

Poziv za pomoć radnicima „Brodoremonta”

Upućen javni apel odbornicima Skupštine grada da slede primer Dragana Nenadova, odbornika LSV, i odreknu se polovine svojih mesečnih odborničkih primanja i pomognu radnicima „Brodoremonta” u pokretanju stečajnog postupka.

Zoran Terzin, Dragan Nenadov i Romina Bilić

Pre tri nedelje je Mesni odbor LSV Bački Monoštor upozorio na težak položaj 130 radnika bačkomonoštorskog „Brodoremonta” i podržao njihov višemesečni opravdani štrajk zbog neisplaćenih zarada i napore da iznađu rešenje za agoniju u kojoj su se našli oni njihove porodice. U međuvremenu je sindikat zaposlenih u „Brodoremontu” uputio zahtev lokalnoj samoupravi da im pomogne u pokretanju stečajnog postupka. Za ovu namenu potrebno je pola miliona dinara, a grad Sombor nema ni finansijskih, ni zakonskih mogućnosti da im izađe u susret. Nakon toga, radnici su pozvali građane da do 18. marta, kada ističe rok za predaju dokumentacije, doniraju novčana sredstva, prema svojim mogućnostima, na račun sindikata. Tako prikupljena sredstva bi bila namenjena isključivo za pokretanje stečajnog postupka.

„Ja sam se tom pozivu odazvao!” – objavio je predsednik Gradskog odbora i odbornik u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov na konferenciji za novinare održanoj 16. marta povodom predstavljanja novog rukovodstva Gradske organizacije LSV Sombor, i dodao:

„Smatrao sam da ako već, kao jedini odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada, ne mogu da dam politički doprinos razrešenju ovog problema, mogu da izdvojim polovinu svog mesečnog odborničkog paušala, odnosno 5.000 dinara kao pomoć radnicima „Brodoremonta”. Došla su vremena kada sleganje ramenima i okretanje glave od problema zbog zakonskih ograničenja, koja su nametnuta lokalnoj samoupravi i pokrajinskoj administraciji, više nisu i ne smeju biti jedino delovanje političara. Zbog toga sam se odlučio na ovu simboličnu akciju”.

Nenadov je istovremeno pozvao preostalih 60 odbornika u Skupštini grada i sve članove Gradskog veća da učine isto što i on, čime bi se prikupio gotovo ceo iznos potreban za početak razrešenja ovog egzistencijalnog problema Bačkog Monoštora.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je uvek bila i biće na strani radnika i stoji iza svakog osnovanog zahteva za poštovanjem prava zaposlenih, zalagala se i zalagaće se da svaki radnik ima svoje dostojanstvo, da ima pravo na sigurnost radnog mesta, pravo na zaradu, pravo na štrajk radi ostvarivanja boljih uslova za rad, pravo na sindikalno organizovanje i druga prava kojima se poboljšavaju uslovi rada i standard radnika i njihovih porodica.

Novoizabrani potpredsednik Gradskog odbora Zoran Terzin se nadovezao rečima da današnja akcija nije političko-marketinška akcija za prikupljanje jeftinih poena, već iskrena ljudska želja i nastojanje da se pomogne ljudima koji godinama dokazuju da umeju i žele da rade od svog rada.

„Radnici u monoštorskom brodogradilištu to, svakako, jesu i njima se mora dati prednost, jer se tamo uz minimalna ulaganja može pokrenuti proizvodnja” – potvrdio je Terzin i dodao da su posledice tranzicionih problema naročito izražene u manjim sredinama, a naročito u seoskim mesnim zajednicama gde egzistencijalna ugroženost tamošnjih preduzeća, po pravilu, znači ekonomsko propadanje celog sela.

„U ovom slučaju, zaboravljamo na stranačku pripadnost i tražimo jedinstveno i zajedničko delovanje svih odbornika da uspostavimo novi princip političke odgovornosti. Slikovito rečeno, tražimo da probleme koji se dešavaju u našem dvorištu sami rešavamo, da ne prebacujemo loptu u dvorište starijeg brata” – zaključio je Nenadov svoje izlaganje na konferenciji i još jednom apelovao na sve odbornike i članove Gradskog veća, kao i sve građane da daju svoj simboličan doprinos za razrešavanje jednog, ali zaista gorućeg, problema od mnogih koje su zadesili naš grad.

Romina Bilić, članica Gradskog odbora, iskoristila je ovu priliku da obavesti novinare da je u petak, 11. marta održana Izborna skupština Gradske organizacije LSV Sombor i ujedno predstavila novo rukovodstvo stranke u Somboru.