Kategorije

02.10.2009. 13:48

Povodom tragične smrti francuskog navijača

Kasno pokrenuti mehanizmi odbrane građanskog i demokratskog društva, Liga odavno upozorava javnost na ekstremističke grupe.

Huliganizam, vandalizam, ksenofobija, šovinizam, lažni patriotizam i slične necivilizovane i nedemokratske pojave, koje se već dugo valjaju ulicama Srbije, kulminirali su ubistvom navijača fudbalskog kluba “Tuluz”, mladića Brisa Tatona u Beogradu.

Sada su odjednom pokrenuti svi mehanizmi odbrane građanskog i demokratskog društva, odnosno poretka države.

Da li je trebalo toliko dugo čekati da se ova druga, građanska Srbija probudi?

Nije! LSV već odavno upozorava javnost na takve pojave u zemlji. Nisu ugroženi samo navijači drugog ili stranog kluba, stranci, nego i istaknute društvene i političke ličnosti, pretilo se osobama u samom državnom vrhu.

Za one koji prete neko nije patriota samo zato što nije Srbin, ali odlučujuće je da ne misli kao oni. Skoro svi imaju mentore, odnosno idejne vođe i to građani znaju, samo javnost ne zna. Dok je to tako, dok mentori ne budu ogoljeni u javnosti, dotle će se ta pošast teško iskoreniti ili barem suzbiti. Čini se da pod kapom srpstva, pravoslavlja i nekakvog višeg nacionalnog interesa, snagama koje ne prezaju da se služe “patriotskim” nasiljem, jedini interes da se u ovom društvu ništa ne promeni.

Na žalost, i u našoj okolini smo svedoci netrpeljivosti i isključivosti takve vrste. Samo da pomenemo nedavno prebijanje bezdanskih kajakašica zato što su međusobno razgovarale na svom maternjem mađarskom jeziku, presretanje i otvorene pretnje žiteljima mađarske nacionalnosti, takođe u Bezdanu. Akteri ovakvih događaja su obično pijani, neodgovorni i lakomisleni pojedinci, ili kako već to okarakterišu zvanični izveštaji.

Gradski odbor LSV Somboru je već u nekoliko navrata javno tražio da se somborskoj javnosti obelodani ko su naručioci i organizatori bojkota pekara i deljenje hleba ispred pekara od pre godinu i po dana. Navodno, neke presude su pale u tim šovinističkim incidentima, ali široka javnost o tome ništa ne zna.