Kategorije

23.02.2011. 12:30

Podrška štrajkačima u „Brodoremontu”

Ivan Marijanović, u ime Mesnog odbora Bački Monoštor, na konferenciji za novinare podržao višemesečni štrajk 130 radnika bačkomonoštorskog brodogradilišta.

Ovim putem želimo da još jednom skrenemo pažnju javnosti na težak položaj 130 radnika bačkomonoštorskog „Brodoremonta” koji su već gotovo šest meseci u opravdanom štrajku zbog neisplaćivanja zarada još od juna prošle godine.

Podsećamo da je brodogradilište u Bačkom Monoštoru uspešno preživelo sankcije devedesetih godina prošlog veka, da je sačuvalo kvalitetnu radnu snagu, te da je imalo obezbeđene narudžbine od strane kupca iz Holandije. Međutim, kao po pravilu, privatizacioni procesi u somborskoj opštini, pa tako i ovaj u „Brodoremontu”, započinju velikim rečima novog vlasnika preduzeća, kreću se preko neispunjenih obaveza od strane ljudi koji ni ne zalaze u preduzeće koje su kupili, a završavaju sa očajnim i izneverenim ljudima na Birou rada. Kada se radi o preduzeću ove veličine koje se nalazi u malom mestu kao što je Bački Monoštor, ovakav tragičan rasplet dobija još veće razmere.

Liga socijaldemokrata Vojvodine daje punu podršku radnicima „Brodoremonta” i njihovim porodicama čija egzistencija direktno zavisi od pronalaženja brzog rešenja za agoniju u kojoj se nalaze. Pozdravljamo angažovanje Pokrajinskog sekretarijata za rad koji je obezbedio humanitarne pakete za radnike, ali smatramo da to neće nimalo promeniti njihov nezavidan položaj. Uvereni smo da bi sami radnici, poznavajući njihovu stručnost i radne navike, bili sposobni da uspešno organizuju proizvodnju, kada bi od države dobili bar onoliku novčanu stimulaciju koliku dobijaju privilegovani vlasnici preduzeća za otvaranje novih radnih mesta.