Kategorije

28.04.2012. 11:13

Pet kandidata za poslanike na listi LSV iz Sombora

U „Somborskim novinama” predstavljeni kandidati i kandidatkinje za poslanike Skupštine Vojvodine iz Sombora: Dragan Nenadov, Romina Bilić, Zvonimir Štrbac, Nataša Terbec i Zoran Terzin.

Zvonimir Štrbac, Romina Bilić, Dragan Nenadov, Nataša Terbec i Zoran Terzin

Na listama „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak” na pokrajinskim izborima naći će se čak pet kandidata iz Sombora, navode u toj političkoj stranci. Nataša Terbec i Zoran Terzin se bore za ulazak u Skupštinu AP Vojvodine na većinskoj listi, a Dragan Nenadov, Romina Bilić i Zvonimir Štrbac na proporcionalnoj.

Pokrenuti privredu

Kandidatkinja za poslanicu u Izbornoj jedinici 47 (Sombor I) Nataša Terbec će se, kako kaže, posebno zalagati da se stvore uslovi za podsticaj i razvoj preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, oslobađanjem od plaćanja lokalnih administrativnih taksi na 12 meseci za novootvorena preduzeća, kao i davanjem podsticaja za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih za otvaranje sopstvenih preduzetničkih radnji. Takođe, prema njenim rečima, zdravstvena zaštita na selu mora biti omogućena 24 sata dnevno, svako naseljeno mesto mora imati ambulantu sa adekvatnom uslugom.

– Zalagaću se za finansiranje tri pokušaja vantelesne oplodnje od strane lokalne samouprave i besplatno školovanje za trojke i četvorke – obećala je ona.

Zoran Terzin, kandidat za poslanika u Izbornoj jedinici 48 (Sombor II) kaže da će učiniti sve da se u Somboru stvore uslove za podizanje energetske efikasnosti javnih objekata, otvaranje slobodnih zona i stvaranje uslova za investitore, kako strane tako i ovdašnje.

– Kao pokrajinski poslanik nastojaću da sprečim nedoslednost i neiskrenost u radu većine pokrajinskih poslanika. Smatram da se mora znati ko ima pravo i ko treba da govori u ime građanki i građana Vojvodine. Prvi zadatak u ulozi pokrajinskog poslanika biće mi formiranje fonda za potrebe stručnog usavršavanja mladih Somboraca. Sredstva fonda čini će nadoknada koja mi pripada za rad u pokrajinskom parlamentu – dodao je Terzin.

Za bolji položaj žena i mladih

– Pošto je Sombor ostao bez desetak hiljada stanovnika od prethodnog popisa, u svom radu u pokrajinskom parlamentu ću se prvenstveno boriti za bolji položaj mladih, pogotovo na selu – izjavio je Dragan Nenadov, kandidat za poslanika i nosilac liste LSV za Skupštinu grada Sombora. Dodao je da će se zalagati za priznavanje i uvažavanje volonterskog rada kao radnog iskustva, jaču podršku učeničkim i studentskim parlamentima i njihovom učešću u kreiranju politike obrazovnih institucija i sistemsku podršku civilnim organizacijama, neformalnim grupama i interesnim udruženjima mladih.

– Predložiću osnivanje klubova u svim naseljenim mestima u kojima bi mladi kreirali i odlučivali o kulturnim i zabavnim sadržajima, a ne samo učestvovali u njima – zaključio je Nenadov.

Romina Bilić, kandidatkinja za poslanicu na proporcionalnoj listi, smatra da je neophodno preneti vlasništvo nad školskom imovinom s republičkog nivoa na nivo pokrajine i lokalnih samouprava i istovremeno povećati budžetska izdvajanja za opremanje škola i školskih biblioteka. U svom mandatu će se zalagati da se osnuje Fond za razvoj umetnosti žena, što bi doprinelo afirmaciji umetnica koje se bave svim oblicima kreativnog rada.

Pričati o tabu temama

– Kada sam u vreme donošenja Ustava pozvao Somborce na bojkot referenduma, bio sam prozivan i napadan sa svih strana. Vreme je pokazalo da je način na koji je donet najviši pravni akt države srozao dostojanstvo svakog građanina do te mere da su se i oni koji su za njega glasali posramili. U Vojvodini ustav nije prošao, a Skupština na to nije smela ni da se osvrne, a kamoli da o tome raspravlja i zauzme stav. To je tada bila tabu tema. Danas više nije, ali postoje druge – konstatovao je Zvonimir Štrbac, kandidat za poslanika na proporcionalnoj listi.

– Kao pokrajinski poslanik učiniću sve da se u Skupštini već jednom počne raspravljati o tzv. tabu temama, kao što je rasprodaja NIS-a, privatizacija poljoprivrednih kombinata po Vojvodini i otuđenje vojvođanskih njiva. Ipak, kao najveći zadatak koji pred sebe postavljam je „dovlačenje” što više novca u Sombor, novca koji je nužan da bi ovaj grad, koji to sigurno nije zaslužio, počeo polako da izlazi iz gliba u koji je potonuo. Primeri Inđije, Subotice ili Jagodine pokazuju da za to nije potrebna posebna pamet ili sposobnost, dovoljno je voleti svoj grad i biti pošten – nadovezao se Štrbac.

Liga u Somboru na izborima za Skupštinu grada nastupa samostalno, na listi istog naziva kao pokrajinska „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak”, ali pod rednim brojem 8.

„Somborske novine” br. 3018 od 27.04.2012.