Kategorije

06.04.2016. 12:54

Osnivanje Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje – kao rešenje gorućeg problema u zdravstvu

Povodom Svetskog dana zdravlja 7. aprila organizovana je Konferencija za medije na kojoj je govorila Nataša Terbec, predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV će osnovati Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje kao zasebno pravno lice. Ovakav status Pokrajinskog fonda za zdravstvo znači da će uplaćeni doprinosi za obavezno zdrvastveno osiguranje biti izvorni prihodi tog fonda. Takvo rešenje garantovaće značajno kvalitetnije zdravstvene usluge u Vojvodini.

Liste čekanja od nekoliko meseci pa do nekoliko godina su nedopustive. LSV ima efikasno rešenje kako se te liste mogu smanjiti, a neke i potpuno eliminisati. Jedno od rešenja bi bila integracija privatnog zdravstva u jedinstveni sistem. Na taj način, građani bi jednako mogli da se leče i u privatnim i u državnim institucijama, čime bi se drastično smanjile liste čekanja rekla je u svom obraćanju Nataša Terbec, predsednica Foruma žena LSV.

Jedan od prioriteta koje je neophodno urediti istakli bi smo alarmantno stanje u oblasti ženskog zdravlja. Zalažemo se za obavezne i organizovane preventivne preglede žena u cilju očuvanja zdravlja i reproduktivnog zdravlja žena, kao i za edukativne programe na podizanju svesti žena o važnosti preventivnih pregleda.

O obaveznim preventivnim pregledima starali bi se poslodavci za zaposlene žene, a za nezaposlene Nacionalna služba za zapošljavanje. Program obaveznih preventivnih pregleda za žene na selu i žene ranjivih grupa ostvarivali bi mobilni timovi zdravstvenih radnica i radnika.
Edukacija i informisanje su najbolji način za podizanje svesti o značaju prevencije za zdravlje svih. Zato se zalažemo za uvođenje predmeta o reproduktivnom zdravlju u obrazovni sistem kao obavezan predmet.

Živimo u uslovima kada su žene izložene povećanoj nezaposlenosti, pogoršanim uslovima rada, kada se posledice dugotrajnog porodičnog nasilja ne registruju, osim telesnih povreda,a ti su problemi posebno naglašeni kod žena u ruralnim područjima i žene osetljivih grupa.

Preventivne preglede treba obezbediti za sve žene bez obzira na uzrast, zdravstveno osiguranje ili mesto stanovanja istakla je Nataša Terbec.