Kategorije

18.04.2012. 13:51

Ono što zaradimo mora ostati ovde

U Bačkom Monoštoru 17. aprila održana predizborna tribina na kojoj su govorili Branislav Bogaroški i Danica Baćanović i predstavljeni kandidati za poslanike i odbornike.

Branislav Bogaroški

„Nekada je u Vojvodini je ostajalo više od 90 odsto celokupnog dohotka koji je ostvarivan na njenoj teritoriji. Danas Vojvodina iz republičkog Budžeta godišnje ne dobija ni sedam odsto koje joj garantuje Ustav Srbije, uprkos tome što učestvuje sa oko 40 odsto u Budžetu” – rekao je potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški na sinoćnoj predizbornoj tribini LSV u Bačkom Monoštoru. On je upitao i zbog čega neko misli da, ako Vojvođani umeju da stvore i zarade novac, ne umeju da ga troše, već neko drugi to radi u njihovo ime.

Pored Bogaroškog učesnica tribine bila je i Danica Baćanović, pomoćnica ministra Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja. Na skupu su bili prisutni i predstavljeni kandidati za poslanike Skupštine AP Vojvodine na listi „Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak” iz Sombora: Nataša Terbec, Dragan Nenadov, Zvonimir Štrbac i Zoran Terzin. Takođe, predstavljeni su i kandidati za odbornike u Skupštini grada Sombora iz Bačkog Monoštora: Ivan Mokriš, Marijan Marijanović, Ivana Roža i Darko Periškić.

Nataša Terbec, kandidatkinja na većinskoj listi u izbornoj jedinici 47 – Sombor 1, naglasila je da se Liga socijaldemokrata Vojvodine već 22 godine bori za zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, za imovinu i izvorne prihode Vojvodine.
„Zalažemo se za suštinsku decentralizaciju, od lokalnog, preko srednjeg, do centralnog nivoa. Iz jednostavnog razloga što vi iz Bačkog Monoštora najbolje znate koji su vaši problemi i potrebe. Znate gde, kako i koliko novca treba uložiti i za šta. Isto važi za sva sela, grad Sombor, Vojvodinu i to je jedini način da dobijemo ono što nam pripada, da nam se vrati ono što smo zaradili, da bismo mogli živeti kvalitetnije” – rekla je ona.

Prisutne meštane je, pored neizvesne situacije sa subvencijama za poljoprivrednike, najviše zanimalo kada će most na kanalu Dunav–Tisa–Dunav biti obnovljen. Kako se čulo na tribini, most je veza sela sa Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i od velike važnosti je za Monoštorce.

Rekonstrukcija mosta je u proceduri i više nema nikakve dileme da li će most biti obnovljen ili ne. Bilo je potrebno usaglasiti dokumentaciju „Voda Vojvodine” i „Vojvodinašuma”, dobiti potrebne dozvole, nakon čega će biti raspisan tender za izvršenje radova. Liga socijaldemokrata Vojvodine će uvek insistirati na poštovanju procedure, što iziskuje više vremena, ali je preduslov da živimo uređenom društvu u kome se znaju i poštuju pravila – jedan je od zaključaka sa tribine.