Kategorije

18.02.2015. 11:35

Održana tribina „Rano otkrivanje – veća je šansa”

Povodom Svetskog dana dece obolele od raka, uz pomoć članica Društva za borbu protiv raka u Somboru, priređena javna tribina Foruma žena.

Tribina „Rano otkrivanje – veća je šansa”

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka, najčešće od leukemije i tumora mozga, a svake nedelje jedno dete umre. Zbog tih činjenica, a povodom Svetskog dana dece obolele od raka, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor, uz pomoć članica Društva za borbu protiv raka u Somboru, organizovao je u petak, 13. februara, tribinu „Rano otkrivanje – veća je šansa”.

Prim. dr Đerđi Šarić je potvrdila da je rak kod dece čest, ali i da je izlečiv, ako se otkrije na vreme, jer deca reaguju dobro na terapiju. Istakla je da je od značaja podrška društva obolelima i njihovim porodicama. U Republici Srbiji postoji 5 roditeljskih kuća za smeštaj roditelja za vreme lečenja.

„Rak krade našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Podaci govore da je mogućnost izlečenja do 70% slučajeva, ako se na vreme otkrije. Nažalost, tu borba ne prestaje, jer i nakon izlečenja deca se susreću sa problemima. Naime, oko 60% pacijenata pati od hroničnih bolesti stečenih usled reakcije na primljenu terapiju” – dodala je potpredsednica Foruma žena LSV Nataša Terbec i istakla da je smrtnost dece obolele od raka u porastu.

Smatramo da svako dete, bilo gde u svetu, zaslužuje da mu se omogući najbolji tretman i nega. Uprkos tome, rak kod dece je zapostavljena i marginalizovana bolest.