Kategorije

28.10.2010. 12:38

Održan Forum na temu lustracije

U okviru kampanje „Podvuci liniju“ za izmenu zakona o lustraciji Sombor posetili narodna poslanica Aleksandra Jerkov i potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović.

Aleksandar Jovanović, Dragan Nenadov i Aleksandra Jerkov

Aleksandra Jerkov, narodna poslanica i portparolka LSV i Aleksandar Jovanović, predsednik Skupštine grada Novog sada i potpredsednik LSV gostovali su u sredu, 27. oktobra, u Somboru na prvom u nizu Foruma LSV na temu lustracije u okviru kampanje „Podvuci liniju“ kojom se zahteva primena i produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, tzv. zakona o lustraciji.

Poslanica Jerkov je prisutne ligaše i simpatizere upoznala sa motivima pokretanja ove akcije, rekavši da je ovaj zakon primenjivan kad je donesen, danas ne bi bilo slučaja Ratka Markovića. Dodala je da će 9. novembra zvanično uputiti u proceduru Predlog zakona za izmenu i dopunu zakona o lustraciji.

Aleksandar Jovanović je izneo podatak da je između 70 i 80 posto sadašnje državne administracije ostalo iz vremena Miloševićevog režima i da ga ne čudi mlaka reakcija policije prema rušilačkom pohodu huligana 10. oktobra u Beogradu, za razliku od razbijanja mirnih demonstracija tokom devedesetih.

U diskusiji koja je usledila spomenuta je, između ostalog, potreba donošenja Zakona o restituciji, kao i mogućnost lustracije onih koji su se enormno obogatili koristeći usluge vladajućih struktura.