Kategorije

18.10.2011. 11:18

Odlaganje ispravljanja istorijske nepravde

Iako Zakon o restituciji ne spominje postojanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, svedoci smo nastojanja da se upravo tako tumače neke njegove odredbe i na taj način unese pometnja, u cilju odlaganja primene Zakona.

Hoće li Srbija sebe graditi kao građansku državu u velikoj meri odlučiće i denacionalizacija i pravedna restitucija otetih materijalnih dobara nakon Drugog svetskog rata. Za to opredeljenje neophodan je konsenzus političkih partija na vlasti, pogotovo u ovako politički nestabilnom vremenu. Rastrzani između nasleđa i onog što moramo učiniti, gubimo dragoceno vreme.

Naslednici aveti prošlosti proganjaju nas svakodnevno u nastojanju odlaganja ispravljanja višedecenijske nepravde počinjene nad mnogim vojvođanskim porodicama. Otvaranje starih rana na brutalan način koristi samo destruktivnim grupacijama sa namerom da se podstakne netrpeljivost. Naročito je opasno kada to čine grupacije iz zemalja u okruženju.

Iako Zakon o restituciji ne spominje postojanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti, svedoci smo nastojanja da se upravo tako tumače neke njegove odredbe i na taj način unese pometnja, u cilju odlaganja primene Zakona. Stoga je Liga socijaldemokrata Vojvodine ponudila rešenje nastalog problema u vidu zahteva Zakonodavnom odboru Skupštine Srbije za autentičnim tumačenjem odredaba Zakona o restituciji.

Problem kod ovog Zakona je pokrenuo član 5. u kome piše da pravo na obeštećenje i povraćaj imovine nemaju pripadnici okupacionih snaga tokom Drugog svetskog rata. Sama konfiskacija imovine nikada nije bila primarna kazna, nego je ona uvek išla kao dodatna mera uz neku sudsku presudu. Zbog toga što u članu 6. i članu 42. piše da svi oni koji su rehabilitovani imaju prava na restituciju, bez obzira kom narodu pripadali. Drugim rečima, svako ko želi da vrati imovinu mora biti rehabilitovan.

Želeći da se izbegne gubljenje vremena u primeni Zakona o restituciji, za Ligu socijaldemokrata Vojvodine je neprihvatljiva rasprava o različitim „dobronamernim” tumačenjima još neprimenjenog Zakona. Gradski odbor LSV Sombor sumnja u iskrenost političkih partija po ovom pitanju. Mišljenja smo da su sporna tumačenja u funkciji daljeg prolongiranja primene odredaba Zakona i nastavka višedecenijskog korišćenja otete privatne imovine.