Kategorije

23.02.2011. 11:09

Neotuđivo pravo na upotrebu maternjeg jezika

Na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, o pravu na upotrebu jezika nacionalnih zajednica u Vojvodini, govorio Dragan Nenadov.

Ivan Marijanović i Dragan Nenadov

Liga socijaldemokrata Vojvodine je 21. februara uličnim akcijama širom Vojvodine obeležila Dan maternjeg jezika. Građanima smo delili letke i pozivali ih da zajedno proslavimo taj dan, koji je u mnogome značajan za Vojvodinu i jednu od njenih glavnih specifičnosti – višejezičnost.

Najviše različitih jezika u Evropi govori se u Evropskom parlamentu, dvadeset i tri, a odmah zatim u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. To je jedna od vojvođanskih lepota i jedna od različitosti kojima se dičimo. Upravo se Liga borila i izborila da se u Vojvodini, čita, piše i razgovara na šest jezika a to su: srpski, mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski.

Dragan Nenadov, odbornik u Skupštini grada Sombora je na konferenciji za novinare održanoj 23. februara povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika podsetio na to da je pravo na upotrebu maternjeg jezika neotuđivo pravo.

„Nema razloga da se sve mogućnosti predviđene našim zakonima ne koriste u punom kapacitetu, a to trenutno nije slučaj. Pripadnici nacionalne zajednice čiji je maternji jezik i pismo u službenoj upotrebi na određenom području ima pravo da se obrate gradskim, pokrajinskim ili podružnicama republičkih institucija, te komunalnim i javnim preduzećima na svom maternjem jeziku. Svi ti organi su dužni da prime njihove podneske na maternjem jeziku, kao punovažne, te da ih, ako treba, o svom trošku prevedu, te da usmeni i pismeni odgovor daju na tom jeziku. Pored toga, građani imaju pravo da svoje i ime svoje dece upišu u matičnu evidenciju u izvornom obliku, po tom pravopisu i da tako dobiju i isprave: izvod iz matične knjige, lična dokumenta, ali i račune za komunalne usluge, struju, gas i dr.” – naglasio je Nenadov i dodao da LSV posebno, u tom pogledu, raduje najava Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da će u najkraćem roku obezbediti dvojezične obrasce izvoda iz matičnih knjiga.

„Ujedno, želja nam je da podstaknemo sve pripadnike nacionalnih zajednica da sami neguju svoj maternji jezik i koriste mogućnosti u oblastima kulture, školovanja i informisanja na tim jezicima. Mi Vojvođani znamo da, čuvajući svoj i jezike drugih nacionalnih zajednica, čuvamo svoj i identitet drugih. Time čuvamo našu Vojvodinu, njene specifičnosti i bolje se razumemo.” – zaključio je Nenadov.

Na konferenciji za novinare još je govorio Ivan Marijanović, potpredsednik Mesnog odbora LSV Bački Monoštor, koji je tim putem, u ime Mesnog odbora, podržao višemesečni štrajk 130 radnika bačkomonoštorskog „Brodoremonta”.