Kategorije

17.10.2014. 13:00

Nema opravdanja za teroristički čin

Povodom poslednjeg napada na pekaru „Dva brata” kažemo da ne pristajemo na bilo kakav izgovor ili pronalaženje olakšavajućih okolnosti za počinioce ovog anticivilizacijskog nedela.

Spaljena pekara „Dva brata”

Koliko god volimo da ističemo da smo grad tolerancije, ružna svakodnevnica nas sve češće demantuje. Mnogobrojni incidenti, od ispisivanja šovinističkih poruka po fasadama, preko skrnavljenja grobalja, do bojkota pekara i poslednjeg napada na privatnu svojinu i ugrožavanje života naših sugrađana, razbijaju ovu kolektivnu iluziju. Ova nedela, osim generalne osude javnosti, po pravilu ostaju nekažnjena. To počiniocima i njihovim sledbenicima daje podstrek i ohrabruje ih da nastave svoje anticivilizacijsko delovanje, a oštećene i druge građane ostavlja sa osećanjem bespomoćnosti i straha.

Zbog toga što smatramo da je Sombor naša kuća i da prvo treba da počistimo ispred svog praga, ne želimo da pristajemo na bilo kakav izgovor ili pronalaženje olakšavajućih okolnosti za vinovnike ovog poslednjeg terorističkog čina, a pogotovo ne pristajemo na likovanje pojedinaca, jer se tako postaje saučesnik u zločinu. S druge strane, pozivamo one na najodgovornijim funkcijama da ne ponavljaju greške iz devedesetih i da svojim izjavama i činjenjem prestanu da raspiruju nacionalističke strasti, zarad lakih političkih poena.