Kategorije

15.06.2011. 12:16

Ne odustajemo od inicijative za trudnice

Na konferenciji povodom odbijanja skupštinske inicijative o dodatnoj zaštiti trudnica na teritoriji grada Sombora govorili Dragan Nenadov i Nataša Terbec.

Dragan Nenadov i Nataša Terbec

Liga socijaldemokrata Vojvodine je 28. aprila podnela Skupštini grada Sombora predlog zaključka o dodatnoj zaštiti trudnica na teritoriji grada Sombora. Naime, naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa trudnoćom, trudnice ostvaruju u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i ona iznosi 65% od osnova za naknadu zarade. Kako je odredbom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana propisano da opština, odnosno grad, mogu da utvrde veći obim prava od prava utvrđenih ovim zakonima i povoljnije uslove za njihovo ostvarenje, postoji pravni osnov da se utvrdi dodatno pravo za zaštitu trudnica, za vreme privremene sprečenosti za rad na teritoriji grada Sombora.

„Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada predlog je odbijen glasanjem odbornika Demokratske stranke protiv uvrštavanja ove tačke u dnevni red” – rekao je Dragan Nenadov, predsednik Gradskog odbora LSV i odbornik u Skupštini grada Sombora na početku konferencije za novinare Gradske organizacije LSV Sombor, koja je održana 14. juna.

Nataša Terbec, predsednica Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor je dodala da je ovim naneta velika šteta gradu, potencijalnim majkama i budućim roditeljima. U ova teška vremena, kada svi govore o beloj kugi i kako je natalitet u opadanju, ne postoji razumevanje za pomoć budućim roditeljima u situaciji kada su im finansijska sredstva najpotrebnija. Primera radi, roditelji koji žele da kupe sve novo za svoju bebu, moraju za ono najosnovnije da izdvoje najmanje 35.000 dinara.

„Podaci govore da je broj rođene dece u velikom opadanju. U Somboru je 2009. godine rođeno 1.137 dece, a prošle samo 966 dece, što je za 15% manje u odnosu na 2009. godinu. Evidentno je, da je bela kuga uzela maha u Somboru i da se moraju preduzeti mere za podsticanje rađanja jer je to jedan od ključnih interesa grada Sombora” – iznela je Nataša Terbec i nastavila:

„Zbog ovakvih poražavajućih podataka, smatramo da lokalna samouprava treba da obezbedi razliku do pune plate. Tih 35%, koje bi lokalna samouprava dotirala na mesečnom nivou, po našim proračunima, iznosi oko 1.200.000 dinara. Na ovaj način bismo pomogli porodicama, a pre svega ženama, da ne budu prisiljene da rade za vreme trudnoće i na taj način dovode u opasnost sebe i svoje dete.”

Dragan Nenadov se nadovezao rekavši da je Liga socijaldemokrata Vojvodine započela ovu inicijativu prikupljanjem više od 1.000 potpisa građanki i građana Sombora, kojima smo neizmerno zahvalni. Inicijativu su potpisivali svi, bez obzira na stranačku pripadnost ili opredeljenje, jer je pitanje pronatalitetne populacione politike iznad stranačkih interesa i zato nas čudi to što nije bilo sluha u delu vladajuće većine, ali i opozicije, da podrže ovaj predlog kakav je, inače, već usvojen u nekim gradovima Srbije.

„Ako se ne preduzmu konkretne mere, pitanje je koliko će stanovnika imati Sombor za 50 godina. Liga socijaldemokrata Vojvodine polazi od činjenice da pozitivan demografski razvoj direktno utiče na privredni razvoj i razvoj društva u celini. Zbog toga nećemo odustati od svog predloga, da se trudnicama isplaćuje nadoknada u iznosu od 100% od zarade, nego će na njemu i ubuduće insistirati i nadamo se da će odbornici u dogledno vreme prihvatiti donošenje ovakve odluke, koja je od velikog značaja za grad Sombor” – zaključio je konferenciju za novinare Dragan Nenadov.