Kategorije

17.02.2011. 15:19

Mladi za Sombor kakav je nekad bio

Akcijom Omladine, prilikom koje su prolaznicima deljene razglednice sa motivima grada, obeležen 17. februar, Dan grada Sombora.

Podela razglednica povodom Dana Grada

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je 17. februara, na dan kada je Sombor pre 262. godine postao slobodan i kraljevski grad, organizovala akciju kojom je želela da Somborce podseti da je njihov grad 1749. godine dobio autonomno sudstvo, policiju, imao pravo da sakuplja porez na svojoj teritoriji, a kasnije, zahvaljujući svemu tome, postao važan administrativni centar i čvorište sedam železničkih pravaca.

Ispred balonima ukrašene Gradske kuće, prolaznicima su deljene razglednice sa motivima grada i porukom da Sombor mora da bude ono što je nekada bio: grad međuljudskog uvažavanja, uzajamnog poštovanja i tolerancije; grad urbane funkcionalnosti, arhitektonske lepote i sklada; grad kulture življenja u ritmu sa prirodom.

Razglednica povodom Dana grada Sombora

Somborski ligaši su prvi počeli sa obeležavanjem 17. februara i dobili bitku u nastojanjima da se ovaj datum proglasi za dan tadašnje opštine Sombor i nakon toga se izborili da opština Sombor dobije status grada. To su prvi i mali, ali veoma bitni koraci ka oživljavanju grada, ozdravljenju privrede i vraćanju ponosa građanima koji, svakako, zaslužuju bolje.