Kategorije

13.04.2016. 17:20

LSV prikupila više od 70 hiljada potpisa za referendum

Liga socijaldemokrata Vojvodine prikupila je više od 70 hiljada, od 100 hiljada potpisa koliko je potrebno za to da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta rekao je Radivoj Bata Đurić, predsednik Lige paora Vojvodine GrO LSV Sombor.

Inicijativom LSV se takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima. To znači i povlačenje Zaključka Vlade Republike Srbije od 11. marta kojim se legalizuje uzurpacija državne zemlje, kao i povlačenje štetnog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu istakao je Đurić.

ZAŠTO TO RADIMO

1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije, po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.
To znači da će od tada državljani Evropske unije moći će ovde, kod nas, da kupuju zemlju bez ograničenja. Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa. Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice! Sa druge strane, nakon Zaključka Vlade Republike Srbije od 11. marta kojim se legalizuje uzurpacija državne zemlje, kao i štetnog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, na državnim oranicama u Vojvodini je haos, a vlast hapsi paore, umesto uzurpatora naveo je Đurić.

KAKO ĆEMO SPREČITI DA OSTANEMO BEZ VOJVOĐANSKE ZEMLJE

Rešenje ovog problema je jednostavno i primenile su ga gotovo sve zemlje članice Evropske unije. Sve one su postavile posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta i to takve uslove, koji su isti i zadomaće i za strane državljane, ali koji su domaćim državljanima veoma lake za ispunjenje, a stranima su veoma teški za ispunjenje.
Mi hoćemo da se to učini i u Srbiji donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Đurić je kao primer naveo Slovačku koja je kao članica EU, propisala da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da žive deset godina u Slovačkoj, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju. Zašto to ne bi bilo moguće i u Srbiji? To moramo učiniti odmah. Ko je lud da proda ono od čega živi? Nema ko da se pobuni, ako se mi ne pobunimo!

LSV JE VEĆ PRIKUPLJALA POTPISE I POMOGLA PAORE

LSV je stranka ljudi koji žive ovde, u Vojvodini. Stranka u kojoj paori imaju svoju organizaciju (Ligu paora Vojvodine) i direktno sugerišu stranačkom vrhu šta činiti u interesu paora. Mi se ne setimo paora samo pred izbore, kao što je to običaj mnogih drugih stranaka sa centralom u Beogradu.

LSV je u osmomesečnoj kampanji „Stop godišnjoj registraciji traktora“ 2011. godine u 200 vojvođanskih mesta prikupila 30.000 potpisa. Decembra te godine nakon sastanka Bojana Kostreša sa ministrima poljoprivrede i policije Dušanom Petrovićem i Ivicom Dačićem, zaustavljena je obaveznu godišnja registracija traktora, što paorima štedi između 800 i 1000 evra godišnje.

Ovo mora biti tačka na kojoj ćemo uložiti zajedničke napore da se spreči nešto što će na dugi rok uništiti vojvođansko selo i naše paore istakao je Đurić.