Kategorije

25.01.2016. 15:10

LSV napustila skupšinsku većinu u Somboru

Na vanrednoj sednici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor, doneta je odluka da LSV napušta vladajuću većinu u Skupštini grada Sombora. Odluka je doneta zbog nezdravih odnosa u koaliciji u poslednjih nekoliko meseci, kao i zbog nefunkcionisanja iste na štetu svih građanki i građana Sombora.

Predsednik Gradske organizacije LSV Sombor Dragan Nenadov obratio se gradjanima Sombora otvorenim pismom.
Poštovani građani i građanke Sombora,
Obaveštavam vas da sam podneo neopozivu ostavku na mesto člana Gradskog veća grada Sombora.
Funkciju člana Gradskog veća grada Sombora sam obavljao u periodu od juna 2012. do juna 2013. godine kao član Gradskog veća koji je bio zadužen za oblast socijalne zaštite i brige o mladima, a od aprila 2014. godine do današnjih dana kao član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport.
Za to vreme Grad Sombor je doneo nekoliko značajnih odluka kojima se unapredio položaj socijalno ugroženih lica od kojih bih istakao uvođenje personalne asistencije kako redovne usluge za čije funkcionisanje su obezbeđena sretstva u Budžetu grada Sombora (ranije je projektno finansirana), uvođenje usluge ličnih pratilaca deteta i učenika deci kojoj je po mišljenju interresorne komisije neophodna takva vrsta usluge da bi mogli kvalitetno da pohađaju nastavu, unapređen je rad narodne kuhinje i prošireno je pružanje pomoći i najugroženijim licima u naseljenim mestima u vidu paketa koji sadrže najneophodnije namirnice, kontinuirano su se obezbeđivala sredstva za nezaposlene trudnice i porodilje i drugo. Uspostavljena je odlična saradnja sa većinom organizacija koje se bave socio-humanitarnim radom i tim organizacijama su sretstva dodeljivana putem konkursa. Deci palih boraca, ratnih i vojnih invalida, deci u hraniteljskim porodicama, deci ometenoj u razvoju su dodeljivani novogodišnji paketići. Prvoj porodilji u godini je dodeljen novčani iznos, a starim i nemoćnim licima smeštenim u Gerontološkom centru voćni paketi uoči Nove godine.
U oblasti omladinske politike je mnogo učinjeno od čega bih izdvojio kao najznačajnije sledeće: usvojen je Lokalni akcioni plan za mlade za period 2012-2016. godine, a sredstva za njegovu realizaciju su višestruko uvećana. U istraživanju i na javnoj raspravi o LAP-u za mlade najviše su se istakle potrebe mladih za posebnim multifunkcionalnim prostorom, i tada sam obećao da ću uraditi sve što je u mojom mogućnosti da do kraja mandata mladi dobiju svoj prostor. Danas sa ponosom mogu da kažem da su mladi dobili svoj prostor u okviru nekadašnjeg Doma omladine gde se sada nalaze Omladinski klub i Kancelarija za mlade grada Sombora. U 2015. godini je na inicijativu Somborskih novina finansirano izdavanje Godišnjaka maturanata srednjih škola, i nadam se da će se i u budućnosti nastaviti sa izdavanjem istog. Uspostavljena je odlična saradnja sa Mladinskim centrom iz bratskog grada Celja, Republika Slovenija, a kao rezultat saradnje je odlazak 20 mladih predstavnika civilnog sektora i Saveta za mlade u Celje i Kranjsku goru. Uz pomoć grada Sombora, Kancelarije za mlade, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i drugih su obezbeđena sredstva za odlazak mladih pronalazača i njihovih mentora iz Srednje tehničke škole na prestižni međunarodni sajam pronalazaka „Arhimed“ u Moskvi gde su se okitili najvišim priznanjima. Potom su obezbeđena sredstva za nabavku opreme i uređenje jedne učionice u školi kako bi se moglo nastaviti sa radom sa talentovanom decom.
U oblasti sporta pored vrhunskih rezultata somborskih sportista izdvojio bih nekoliko najznačajnijih projekata. Posle 25 godina pauze, ponovo je održana Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine (SOŠOV) u Somboru koji je ugostio preko 1600 učenika. Sportski savez grada Sombora je primio najveće priznanje Sportskog saveza Srbije – „Majsku nagradu“. Pored redovnog finansiranja sportskih klubova velika sredstva su uložena u sportsku infrastrukturu od kojih bih istakao rekonstrukciju poda u Velikoj sali Sokolskog doma. Uspostavljena je odlična sportska saradnja sa Bajom i Osijekom u oblasti rekreativnog bavljenja sportom. Sportski susreti se naizmenično realizuju u ovim gradovima, a osim promocije sporta ovi susreti imaju mnogo veći značaj na razvijanju multietničnosti i prekogranične saradnje.
Pored svih navedenih rezultata zajedničkog rada u oblastima za koje sam bio zadužen, ne mogu a da ne pomenem sredstva koja su obezbeđena gradu Somboru u iznosu od preko 100 miliona dinara iz drugih izvora, pre svega Pokrajinskih sekretarijata za oblasti vodosnabdevanja, uređenja atarskih puteva, poljoprivrede, oblasti kulture, informisanja i drugo.
Zahvaljujem se svim građankama i građanima koji su mi ukazali poverenje i time me motivisali da učinim sve što je u mojoj mogućnosti da od Sombora napravimo bolje mesto za život. Takođe se zahvaljujem svim kolegama iz Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su mi sve ovo vreme davali podršku.
Pored pojedinih saradnika iz Gradske uprave grada Sombora, predstavnika ustanova, organizacija civilnog društva posebnu zahvalnost moram da iskažem Pokrajinskoj sekretarki za sport i omladinu Mariniki Tepić, koja je pokazala puno razumevanje za projekte od interesa za unapređenje omladinske politike i sporta u gradu Somboru.
Bavljenje politikom i preuzimanje odgovornosti u današnjim uslovima podrazumeva velika odricanja. Prihvatio sam izazov i pokušao da odgovorim na sve racionalne zahteve koji su bili stavljeni ispred mene. Nikada mi nije bilo bitno da li je neka organizacija ili pojedinac pripadao ili bio blizak nekoj političkoj organizaciji, odnosno nije pripadao nikome, projekte sam razvrstavao na dobre i loše. Obzirom na nezdrave okolnosti kao i da kod većine preovladavaju viši politički i lični interesi ispred opštih interesa, podnosim neopozivu ostavku na mesto člana Gradskog veća.
Nadam se da će se stvoriti bolji uslovi života za sve građane i građanke Sombora, Vojvodine i Srbije, i da mladi više neće morati da napuštaju zemlju radi obezbeđivanja životne egzistencije.