Kategorije

28.05.2011. 13:01

Kontrolni pregledi su imperativ

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana akcija za žensko zdravlje i reproduktivna prava, želimo da podsetimo naše sugrađanke na značaj prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti, pre svega raka dojke i grlića materice.

Forum žena Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor povodom obeležavanja 28. maja, Međunarodnog dana akcija za žensko zdravlje i reproduktivna prava, želi da podseti sugrađanke na značaj prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti, pre svega raka dojke i grlića materice.

Stručnjaci tvrde da na zdravstveno stanje naših građanki značajno utiče socijalno-ekonomska kriza prisutna u našem društvu decenijama. Izloženost dugotrajnom stresu, kao posledici egzistencijalne neizvesnosti, doprinosi povećanju oboljevanja, a uz sve teškoće koje sa sobom nosi tranzicija, ne možemo brzo očekivati zaustavljanje negativnih pokazatelja zdravlja.

U našoj zemlji se godišnje registruje više od 4.000 novoobolelih od raka dojke i više od 3.000 obolelih od raka grlića materice. Podsećamo da je reč o izlečivim bolestima, ako se otkriju u ranim stadijumima. Takođe, pored ove dve bolesti, najzastupljenije bolesti kod žena su: moždani udar, unipolarna depresija, dijabetes i ishemijska bolest srca.

Uzevši u obzir da u Srbiji još uvek nije uvedena praksa tzv. skrininga ili ranog otkrivanja pomenutih tumora, tj. obaveznih sistematskih pregleda, apelujemo na sugrađanke da brigu za sopstveno zdravlje ne prepuštaju slučaju, već da redovnim kontrolnim pregledima same doprinesu očuvanju vlastitog zdravlja.

Takođe, svesni smo problema koji proističu iz neusaglašenosti javno-zdravstvene politike i ulaganja sredstava u zdravstvo, no, mišljenja smo da je u školskom dispanzeru Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić” neophodno obezbediti lekara ginekologa za srednjoškolske učenice, kako bi edukacija o značaju prevencije, kao i lekarski pregledi, otpočeli već u tom uzrastu.


Forum žena Gradske organizacije LSV Sombor se zahvaljuje građanima koji su svojim potpisima podržali našu kapanju „100% plate za trudnice”. Naglašavamo da očekujemo da će se, u skoroj budućnosti, ženama na održavanju trudnoće iznos do pune plate isplaćivati iz Budžeta grada. Predlog je dostavljen skupštinskim službama, i trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada Sombora i rebalansom Budžeta realizuje.