Kategorije

21.09.2011. 11:02

Izjava povodom Dana mira

Generalna skupština UN je 2001. godine proglasila 21. septembar za Međunarodni dan mira i obavezala svet da bar tog dana misli o miru. LSVO ovaj dan obeležava uz zalaganje da se tolerancija ispoštuje u jednoj multikulturnoj sredini, razvije svest o različitostima i ideja o društvu bez diskriminacije.

Mir je mesto i vreme za podvige

Danas se Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine pridružuje hiljadama ljudi širom planete koji obeležavaju Međunarodni dan mira, jer smatramo da je mir najvažniji, da nije stvar politike, niti religije, već da ima veze sa nama samima. Univerzalna poruka Dana mira glasi „Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”. Međutim, svi mi imamo mogućnost da kažemo da je Dan mira propala stvar i dignemo ruke od svega, a možemo da se okupimo i podržimo ovu odluku Ujedinjenih nacija sa tendencijom da to ne bude jedan dan već 365 dana u godini. Svi koji su privilegovani tako da imaju krov nad glavom i hranu na stolu, koja je uskraćena milionima drugih ljudi, imaju i obavezu da učestvuju u promenama i utiču na napredovanje društva. Naša moralna obaveza je da pokušamo.

Koji je uzrok problema u svetu? Tribalizam, i to putem bespotrebnih podela tipa: moj tim – tvoj tim, moja rasa – tvoja rasa, moja vera – tvoja vera, moj pol – tvoj pol i slično. Nema razlike ovde i tamo, svi smo mi ljudi.

LSVO je „mirovnom akcijom” odlučila da obeleži 21. septembar, uz zalaganje da se tolerancija ispoštuje u jednoj multikulturnoj sredini, razvije svest o različitostima, ideja o društvu bez diskriminacije, što i jest ono za šta se ligašice i ligaši zalažu uopšte.

Podsetimo, generalna skupština UN je 2001. godine, posebnom rezolucijom, proglasila 21. septembar za Međunarodni dan mira, i obavezala svet da bar tog dana misli o miru. Mi kažemo: mislimo o tome stalno, jer svaki rat je besmislen gubitak života.