Kategorije

07.03.2011. 11:16

I dalje se borimo za ravnopravnost!

Novi Koordinacioni tim Foruma žena Gradske organizacije organizovao uličnu akciju povodom Međunarodnog dana ekonomskih, političkih i socijalnih dostignuća žena.

Akcija povodom Dana žena

Ove godine se obeležava stogodišnjica od kada je utemeljen međunarodni praznik – Dan žena. Još 1911. godine, kao rezultat odluka u Kopenhagenu, više od milion žena i muškaraca zahtevali su ne samo pravo glasa za žene, nego omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje polne diskriminacije.

Sto godina nakon toga: „I dalje se borimo za ravnopravnost!”.

Pod ovim sloganom članice Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor su u nedelju, 6. marta, na Trgu Svetog Trojstva organizovale akciju podele promotivnog materijala svojim sugrađankama, koje su tom prilikom, ujedno, mogle da iskažu svoje mišljenje o položaju žena u današnjem društvu.

Prema rezultatima ankete, koja je sprovedena u okviru akcije, građanke Sombora smatraju da su žene ravnopravnije zastupljene u društvu i da se položaj žena znatno poboljšao poslednjih godina, ali da i dalje postoje brojni problemi kada je u pitanju ekonomska, socijalna i politička jednakost žena i muškaraca. Kao značajan problem istaknuta je nezaposlenost, što se poklapa sa činjenicom da se na evidenciji nezaposlenih lica Filijale Sombor nalazi 10.903 žene.

Akcija je organizovana da bi se svi prisetili šta zaista znači ravnopravnost polova u savremenom društvu i da se skrene pažnja našim sugrađankama da položaj žena u društvu neće poboljšati, niti rešiti, niko bolje od nas samih.

Svim sugrađankama Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine čestita 8. mart, Međunarodni dan ekonomskih, političkih i socijalnih dostignuća žena.


Na redovnoj Izbornoj skupštini Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor, održanoj 21. februara 2011. godine, izabran je novi Koordinacioni tim. Mandat predsednice poveren je Nataši Terbec, na mesto koordinatorke za akcije izabrana je Edita Benedikt–Racić, dok je koordinatorka za komunikaciju Romina Bilić. Koordinacioni tim sačinjavaju još Sanja Stojačić i Branka Mrđanov.