Kategorije

23.06.2009. 11:54

Humanitarna akcija "Od srca deci"

Organizovano prikupljanje garderobe, sredstava za ličnu higijenu i igračaka za dom za nezbrinutu decu “Miroslav Mika Antić”.

Razgovor s direktoricom Doma "Miroslav Mika Antić"

Gradska organizacija Foruma žena LSV Sombor organizovala je humanitarnu akciju prikupljanja garderobe, sredstava za ličnu higijenu i igračaka za dom za nezbrinutu decu “Miroslav Mika Antić” u Somboru pod nazivom “Od srca deci” u periodu od 01.06. do 15.06.2009. godine. Ovoj akciji pridružili su se članovi Gradske organizacije i Omladine, kao i naše sugrađanke.

Prikupljena sredstva smo odnele prilikom posete ustanovi 19.06.2009. godine, a pored garderobe i sredstava za ličnu higijenu decu smo obradovali igračkama, a posetu zasladile tortama. U prijatnom razgovoru sa direktoricom doma upoznale smo se sa životom dece u domu i sa njihovim problemima koji ih čekaju nakon izlaska iz doma.

Samo odrastanje u domu, direktorica i drugi zaposleni organizuju na najbolji mogući način kako bi decu osposobili i obrazovali za samostalan život koji ih čeka nakon otpuštanja iz doma. U sklopu aktivnosti kojim se bave deca jeste sekcija na kojoj uče da svoju kreativnost pretvore u delo. Ovom prilikom posetile smo njihovu izložbenu galeriju u kojoj smo videle koliko su deca kreativna, maštovita i nadarena. Kao znak pažnje našoj poseti i poklonima uručena nam je slika iz galerije koju su deca napravila.

Jedan od problema sa kojim se susreće dom kao ustanova u kojem borave deca jeste naplata struje po industrijskoj tarifi. U razgovoru smo saznali da bi jedino Ministarstvo energetike moglo da reši ovaj nadasve veliki problem, jer se radi o ustanovi u kojoj borave i odrastaju nezbrinuta deca. Kao najveći problem dece je momenat napuštanja doma, pošto Centar za socijalni rad ne uspeva da pronađe adekvatno rešenje za svako dete koje napusti dom. Jedan broj dece vraća se u svoje domove odakle su i poslati u ustanovu, manji broj uspeva da samostalno nastavi život nakon punoletstva zapošljavanjem, ali i dalje ostaje onaj najveći broj onih koji se pitaju šta dalje.

U narednom periodu radićemo na pronalaženju rešenja koja će deci pomoći da što lakše odrastu, a život nakon doma da im bude kvalitetniji i sigurniji. Svoje akcije poseta domu radićemo u kontinuitetu, te na taj način pokazati deci da nam je stalo do njih.