Kategorije

29.11.2010. 11:43

Hitno rešiti pitanje egzistencije somborskih sela

Bezrezervna podrška Bezdancima, Šantićanima, Gakovčanima i ostalim žrtvama „privatizacionih procesa” u seoskim poljoprivrednim preduzećima.

Vojvođanska poljoprivreda sistematski je uništavana dvadesetak godina državnom nebrigom i otimačinom preko (ne)garantovanih cena poljoprivrednih proizvoda. Završni udarac devastiranoj poljoprivredi naneo je proces privatizacije, vršen bez ikakvog reda i kontrole i kao takav je pokazao najgori efekat privatizacionih procesa u Vojvodini.

Znajući sve to, pitamo se da li je moguće da se nastavlja plansko uništavanje vojvođanskih paora i radnika u poljoprivrednim preduzećima? Zar je moguće da se nakon početnih uspeha rešavanja problema nastalih tokom pogubnih „privatizacionih procesa” u najvećim somborskim poljoprivrednim preduzećima, ista nastoje uništiti zbog interesa nekih novih ljudi iz senke?

Ovih dana se samo govori o blokadama saobraćajnica, zakonima o zemljištu, interesima, pravima… Niti jedne reči o ljudima, porodicama i mladima koji žive u somborskim selima i koji jedinu egzistenciju ostvaruju radeći za minimalne zarade u tim istim seoskim poljoprivrednim preduzećima. Niti reči, jer bezbrojni „dušebrižnici“ nikada nisu niti bili u Bezdanu, Aleksi Šantiću, Gakovu i Stanišiću, a najmanje su videli koliko teško se živi i radi u ovim selima uništenim tokom procesa privatizacije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se ponosi žiteljima spomenutih sela, jer svojim svakodnevnim radom i jedinstvom tokom svih ovih teških godina pokazuju da u Vojvodini može da se živi od svog poštenog rada. Dajući im, pre svega, ljudsku, bezrezervnu podršku u njihovim nastojanjima da sačuvaju svoju i egzistenciju svojih sela, pozivamo i prozivamo državne institucije da hitnim postupkom reše nastale probleme i omoguće nastavak mirnog porodičnog života naših paora. Na zadovoljstvo svih građana Vojvodine, jer bez bogatog sela nema ni bogate Vojvodine.