Kategorije

26.01.2012. 11:51

Hitna rekonstrukcija mosta u Monoštoru

Pokrenuta inicijativa za popravku mosta, čijim je zatvaranjem Bački Monoštor odsečen od Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, što ugrožava razvoj turizma i stvara velike materijalne gubitke.

Most na kanalu DTD kod Bačkog Monoštora

Most na kanalu Dunav–Tisa–Dunav kod Bačkog Monoštora mora biti obnovljen u najkraćem mogućem roku, zbog toga što je njegovim zatvaranjem selo praktično odsečeno od Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, a čime se ugrožava razvoj turizma i stvaraju veliki materijalni gubici. Ovo je jedan od zaključaka sa sastanka aktivista Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je održan prošle nedelje u Bačkom Monoštoru.

Prema rečima Ivana Mokriša, predsednika Mesnog odbora LSV Bački Monoštor i kandidata za člana Saveta Mesne zajednice na predstojećim izborima, pored drugih problema koje treba rešiti u narednom periodu, prvenstvo ima rekonstrukcija ovog mosta. Deo mosta je popravljen pre nekoliko godina, ali zbog velikih oštećenja na preostalom delu, nije upotrebljiv. Pristup vozilima je onemogućen iz bezbednosnih razloga, zbog čega trpe svi: Šumsko gazdinstvo prilikom iznošenja drveta uvećava svoje troškove, jer mehanizacija mora preći i do 20 kilometara umesto dva; dalji razvoj lovnog i ribolovnog turizma u Bačkom Monoštoru direktno zavisi od ovog mosta koji predstavlja „vrata” rezervata; vlasnici vikendica i njihovi gosti koji su prisiljeni ići okolnim putem ili rizikovati i peške prelaziti preko ruševnog mosta.

Inicijativa Lige socijaldemokrata Vojvodine za rešavanje ovog gorućeg problema u Bačkom Monoštoru je naišla na odobravanje kod nadležnih struktura, zbog čega smo uvereni da će se rekonstrukciji mosta na kanalu pristupiti vrlo brzo, čim vremenski uslovi to dozvole.