Kategorije

14.11.2011. 11:11

Dobra vest za buduće somborske trudnice

Gradsko veće donelo odluku da će u Budžetu za 2012. godinu biti obezbeđena sredstva za isplatu razlike zarade za trudnice sa nižim primanjima, kao i nezaposlenim trudnicama sa skromnim porodičnim primanjima.

Budućim somborskim trudnicama će se isplaćivati 100% zarade za vreme privremene sprečenosti za rad zbog komplikacija u vezi sa trudnoćom, zaključeno je na javnoj raspravi o nacrtu Budžeta grada Sombora za 2012. godinu. Osim zaposlenih trudnica naknada će se isplaćivati i nezaposlenim trudnicama čije su porodice skromnijeg imovinskog stanja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je još u aprilu pokrenula kampanju u kojoj se zahtevalo da se trudnicama isplaćuje puna plata. Inicijativu je do kraja aprila svojim potpisima podržalo više od hiljadu građanki i građana Sombora i naseljenih mesta. Na žalost, naša inicijativa o dodatnoj zaštiti trudnica nije dobila podršku vladajuće većine u Skupštini grada Sombora. Podsećamo da je za glasalo samo 3 odbornika iz redova LSV, SPO i G17+, dok su protiv bili odbornici DS, SVM, DZVM i DSS, a SRS uzdržani.

Na javnoj raspravi o nacrtu Budžeta grada Sombora za 2012. godinu, održanoj 11. novembra 2011. godine, učešće je uzeo i odbornik LSV Dragan Nenadov i zahtevao da se u Budžet za 2012. godinu uvrsti isplaćivanje prinadležnosti trudnicama. Od gradonačelnika je stigao odgovor da je Gradsko veće donelo odluku da će u Budžetu za 2012. godinu biti obezbeđena sredstva za isplatu razlike zarade za trudnice sa nižim primanjima, kao i nezaposlenim trudnicama sa skromnim porodičnim primanjima.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku Gradskog veća u vezi ove odluke i zahvaljuje se svim građankama i građanima koji su potpisali inicijativu. Odluka o socijalnoj zaštiti trudnica je u ovom trenutku od nemerljivog značaja za Sombor, jer je grad u proteklih 10 godina izgubio oko deset hiljada stanovnika, što je oko 10% ukupne populacije.

Sombor je naša kuća i od Sombora i Vojvodine želimo da napravimo poželjno mesto za život, a ova inicijativa je samo jedan mali, ali veoma važan, korak ka tome.