Kategorije

05.06.2013. 11:29

Dinkićevi porezi ili harač

Na konferenciji za novinare povodom najnovijih izmena poreskih zakona govorili potpredsednici Gradskog odbora Sanja Stojačić i Zoran Terzin.

Sanja Stojačić i Zoran Terzin

– Ministar ekonomije teško će moći da objasni građanima Srbije šta je razlika između poreza i harača, jer su novi zakoni po nama upravo to – harač, a ne porez – ustvrdila je Sanja Stojačić, potpredsednica Gradskog odbora LSV Sombor na juče održanoj konferenciji za novinare.

Novinari su upoznati sa činjenicom da je poslanička grupa LSV podržala Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dobit, jer su dobri, dok je bila protiv ostalih predloga, jer je reč o kozmetičkim promenama koje ne donose ništa novo osim manjka prihoda za lokalne samouprave koje su već u izuzetno teškom stanju. Poslanička grupa LSV je, znajući da će nastati problemi u rashodnoj strani javnih finansija Srbije, AP Vojvodine i lokalnih samouprava, upozorila da je bilo neophodno ostaviti više vremena za stručnu analizu predloženog seta zakona do nivoa javne rasprave.

– Nakon ukidanja parafiskalnih nameta, a sada i ovim zakonskim promenama, lokalne samouprave se svode praktično na kancelarije vlasti. Zakonom o porezu na imovinu kažnjavaju se gradovi, jer im se smanjuje mogućnost da se nadomesti manjak u budžetu koji će nastati usled promene zakona o porezu na dohodak građana. Time će veliki deo lokalnih samouprava doći u vrlo ozbiljne probleme – dodala je Stojačić.

Potpredsednik Gradskog odbora LSV Sombor Zoran Terzin je novinarima potvrdio da se u ovom slučaju radi pre o haraču nego o porezima, koji će prinuditi lokalne samouprave da vrše rebalanse svojih budžeta u pravcu umanjenja svih pozicija. Po tim zakonima, gradu Somboru će biti oteto preko 100 miliona dinara iz budžeta i to na polovini fiskalne godine.

Po Terzinovim rečima Vojvodina biti zakinuta za 3,5 milijarde dinara zbog izmena poreskih zakona i umanjenja ustupljenih prihoda. Zakonom koji se odnosi na smanjenje poreza na plate, pokrajinski budžet će biti zakinut za pola milijarde dinara, a po osnovu poreza na dobit preduzeća, pokrajina će ostati bez tri milijarde dinara. Ovim su narušene ustavne garancije o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine i LSV očekuje da država nadomesti taj gubitak.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da Vojvodina dobije sopstvene prihode i sopstvenu poresku administraciju, te da se od ubranih prihoda u Pokrajini zadrži Ustavom garantovanih sedam odsto, a sve preko toga prosledi republičkom budžetu – zaključio je Terzin konferenciju za novinare Gradskog odbora LSV Sombor.