Kategorije

01.07.2009. 10:34

Cena žita nerealna

Savet za poljoprivredu LSV izračunao da troškovi proizvodnje pšenice iznose 13 dinara po kilogramu sa prosečnim ulaganjima i pokrenuo inicijativu da se pomogne vojvođanskoj poljoprivredi.

Ponuđena cena žita od 12 dinara bez PDV-a znači samo to da će poljoprivrednici na svakom kilogramu izgubiti 1 dinar. Prema računicama Saveta za poljoprivredu Lige socijaldemokrata Vojvodine troškovi proizvodnje pšenice su 13 dinara sa prosečnim ulaganjima. Niska ponuđena cena otkupa, loše vremenske prilike i skupa nafta mogu dovesti do toga da trenutačno teško stanje u poljoprivredi bude još lošije.

Zbog toga je LSV pokrenula inicijativu da se pomogne vojvođanskoj poljoprivredi. Odbor za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine i pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu su obavezani da izrade predlog mera Izvršnom veću AP Vojvodine koje bi se odnosile na urgentne mere vezane za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Isto tako, država bi morala da interveniše putem robnih rezervi da podigne cene otkupa na neki razumni nivo i omogući poljoprivrednicima, ako ne zaradu, onda barem reprodukciju.