Kategorije

16.11.2009. 10:47

Borimo se za interes Vojvodine

Sa konferencije za štampu republičkog poslanika Radovana Radovanovića povodom usvajanju amandmana LSV na novi Statut Vojvodine

Radovan Radovanović i Čaba Laslo Mere

Na konferenciji za medije Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine održanoj prošlog četvrtka (5. novembra) bilo je reči o usvajanju amandmana LSV na novi Statut AP Vojvodine. Svoje mišljenje izneli su Čaba Laslo Mere, čelnik somborskog LSV i Radovan Radovanović, republički poslanik.

- Što je dobro za Vojvodinu, dobro je za Ligu. Što je dobro za Ligu, verujem da je dobro i za Vojvodinu. LSV se bori za interes građana i za interes Vojvodine. Postavili smo 7 amandmana i 2 zahteva. Epilog je da su amandmani usvojeni – rekao je, osim ostalog, Čaba Laslo Mere.

Republički poslanik Radovan Radovanović upoznao je javnost sa amandmanima koje će Vlada Srbije usvojiti i koji će se zatim naći na Skupštini. Po prvom amandmanu nijedan zakon ne može da bude na štetu zakona APV, koji je stariji od svih osim od Ustava Republike Srbije. Drugi amandman se odnosi na odredbu o referendumu o AP Vojvodini, i može da ga bude samo ako glasa 50 odsto plus 1 glasač sa teritorije Vojvodine. U trećem je naznačeno da je Novi Sad glavni grad APV. Četvrti amandman se odnosi na imovinu i upravljanje javnim preduzećima APV; Peti znači da će APV zadržati Vojvođansku akademiju nauke i umetnosti (VANU). Šesti amandman se odnosi na školstvo, a sedmi na zdravstvo.

- Ovo je samo jedna od faza u procesu decentralizacije Srbije. Nas ovo ne zadovoljava. Naš program predviđa zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast Vojvodine – rekao je na kraju konferencije Radovan Radovanović.

“Somborske novine” br. 2890 od 13.11.2009.