Kategorije

09.11.2011. 09:25

Beskompromisno protiv ksenofobije i antisemitizma

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma, prisećamo se nemilih događaja, saosećamo sa žrtvama i kažemo da ćemo se protiv ovih pojava uvek boriti odlučno i beskompromisno.

Sombor je nekada bio smatran za izrazito miran vojvođanski grad, kulturno i prosvetno središte, u kom su vekovima u slozi živeli ljudi različitih nacija i veroispovesti, i koga je upravo ta raznolikost izgradila i dala mu jednu posebnu lepotu i draž. Međutim, poslednjih godina, Somborce, opterećene ratom u okruženju i krizom, uznemirili su događaji koji se ne uklapaju u pozitivnu somborsku tradiciju.

Sve češće se susrećemo sa raznim oblicima nasilja, šovinizma, fašizma i diskriminacije po raznim osnovama. Pre nekoliko godina bili smo očevici organizovanog bojkota pojedinih pekara, samo zato što su njihovi vlasnici pogrešne nacije. Kada je Liga u Somboru podigla glas protiv ksenofobije i fašizma, na tribinu, koja je organizovana tim povodom, upala je grupa mladića obučenih u crno, uz poznatu prateću ikonografiju i poruke.

Ta grupa, koja je delila hleb ispred „nepodobnih” pekara je promenila formaciju i prešla u, kako sebe nazivaju, „navijače”, i sada svoje poruke slobodno širi na fudbalskim utakmicama, između ostalog, pevajući kako im se pale džamije. Džamija, pošto je u Somboru nema, nije zapaljena, ali je jedne noći potpuno izgoreo popularni kiosk „Zeka”, vlasnika Goranca, koji, možda, nije „pogrešne” nacije, ali ima pogrešno ime.

Nekako u isto vreme, grupa huligana je pretukla mladića, nanevši mu teške telesne povrede, samo zato što izgledao drugačije i što nije hteo da prihvati psihičko iživljavanje gomile, koja ga je primoravala da viče „Srbija”. Dan danas, ti isti huligani, po pravilu, organizovano dolaze na antifa svirke, vređaju, šikaniraju, čak i fizički nasrću na učesnike tih skupova, potpuno sigurni da ih policija neće ometati u naumu.

Teško je pobrojati sve antisemitske i fašističke grafite po gradu, kao i grafite mržnje i pretnje onima koji su drugačiji. Najpoznatiji slučajevi, na koje su javnost i lokalni i pokrajinski funkcioneri reagovali, su preteće poruke ispisane na romskim kućama i nacistički simboli i poruke mržnje na zgradi Jevrejske crkvene opštine. Manje zapaženo je prošlo skrnavljenje reformatske crkve, kao i napadi na druge nacionalne zajednice, dok su homofobne poruke deo folklora, po kojima Sombor ni malo ne zaostaje od drugih mesta.

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, ksenofobije i antisemitizma, prisećamo se ovih incidenata, saosećamo sa svim žrtvama i kažemo da ćemo se protiv ovih pojava u našem gradu uvek boriti, kao što to Liga socijaldemokrata Vojvodine radi punih 20 godina – odlučno i beskompromisno.