Kategorije

09.05.2013. 10:31

Antifašizam – duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu

Delegacija Omladine položila vence na spomen obeležja palim borcima na Partizanskom groblju povodom Dana pobede nad fašizmom.

Polaganje venca na spomen obeležju crvenoarmejcima

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, delegacija Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine položila je vence na spomen obeležja palim borcima na Partizanskom groblju, odajući počast žrtvama fašizma i ističući jasno opredeljenje za očuvanje tekovina antifašističke borbe. Shvatajući antifašizam ne kao političko ili ideološko uverenje, nego kao duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu, LSV će se i dalje beskompromisno boriti protiv svakog oblika nacionalizma, mržnje i rasizma. Vodeći se ovom humanističkom idejom i dalje će zagovarati otpor nepravdi i zlu, koje i danas, nakon gotovo 70 godina od pobede nad fašizmom, živi u raznim desničarskim i nacionalističkim pokretima i organizacijama.

Dan pobede obeležava se i kao Dan Evrope, imajući u vidu da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima antifašizma – principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje. To su principi kojima se rukovodi LSV, pokazujući i na taj načina da Vojvodina ostaje na evropskom putu i deli vrednosti savremene Evrope.