Kategorije

27.05.2011. 13:23

25 hiljada potpisa za trajnu registraciju traktora

Proteklih meseci u više od 200 vojvođanskih mesta prikupljani potpisi za inicijativu kojom se traži obustava godišnje registracije traktora i druge poljoprivredne mehanizacije.

Dragan Nenadov

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u proteklih mesec dana organizovala prikupljanje potpisa za inicijativu kojom ćemo zatražiti obustavu godišnje registracije traktora i druge poljoprivredne mehanizacije.

„Do sada je u više od 200 vojvođanskih mesta prikupljeno preko 25 hiljada potpisa. Akciju prikupljanja potpisa ćemo nastaviti i tokom juna meseca u svim somborskim selima, kao i u samom gradu Somboru. Imamo nameru da prikupljene potpise predamo Ministarstvu poljoprivrede i da od Vlade Republike Srbije zahtevamo da hitno promeni odluku da se registracija traktora, kombajna, prikolica i ostalih poljoprivrednih mašina plaća samo jednom, a ne svake godine” – rekao je Dragan Nenadov, predsednik Gradskog odbora LSV Sombor na konferenciji za novinare održanoj 27. maja.

Nenadov je naglasio da ovom akcijom, čineći ono što može, Liga socijaldemokrata Vojvodine nastavlja da pomaže poljoprivrednicima, da lakše prebrode ekonomsku krizu, koja nije izostavila ni našu zemlju, i činjenicu da je repromaterijal poskupeo za 30 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

„Obavezna registracija traktora svake godine je veliki namet za ionako osiromašena poljoprivredna domaćinstva. Statistički podaci govore da je do skora rastao broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali danas to nije slučaj. Taj broj se drastično smanjuje i očekuje se da ih neće biti više od 90 hiljada. Vojvodina dolazi u situaciju da guši osnovnu delatnost i prvi oslonac privredi!”

„Smatramo da redovan tehnički pregled, treba da ostane godišnja obaveza, kako bi se održao nivo bezbednosti na putevima i sigurnost vozača traktora i ostalih učesnika u saobraćaju” – podsetio je Nenadov i zaključio da će Liga socijaldemokrata Vojvodine uputiti predlog za izmenu Zakona, jer traktor nije prevozno sredstvo, traktor i priključna mehanizacija predstavljaju potrebu savremenog poljoprivrednog domaćinstva.


Na kraju konferencije za medije, Nenadov se, u ime Gradskog odbora LSV Sombor, zahvalilo građanima koji su svojim potpisima podržali kapanju „100% plate za trudnice” i naglasio da očekuje da će se, u skoroj budućnosti, ženama na održavanju trudnoće iznos do pune plate isplaćivati iz Budžeta grada. Predlog je dostavljen skupštinskim službama, i trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada Sombora i rebalansom Budžeta realizuje.