Kategorije

28.03.2011. 12:11

100% plate za trudnice!

Održana konferencija za novinare povodom kampanje kojom se zahteva da se ženama isplaćuje puna zarada za vreme održavanja trudnoće.

Romina Bilić, Nataša Terbec i Dragan Nenadov

Predsednik Gradske organizacije LSV Sombor i odbornik u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov je na početku konferencije za novinare podsetio prisutne da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju naknada zarade za vreme održavanja trudnoće smanjena na 65% i da je Ministarstvo zdravlja donelo preporuku da gradovi i opštine mogu da pronađu sredstva i daju ostatak od 35% onim ženama koje su na trudničkom bolovanju.

„Ova dotacija se realizuje u svega nekoliko gradova. Zbog toga će odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u svim lokalnim samoupravama, pa tako i u Somboru, pokrenuti inicijativu da trudnice primaju punu platu dok su na održavanju trudnoće. Ukoliko bi ova inicijativa prošla, grad Sombor bi dotirao deo od 35% do punog iznosa nadoknade za trudnice.” – dodao je Nenadov i zaključio da je ovo samo jedan od načina da se borimo protiv bele kuge i put da podstaknemo veći natalitet u Somboru i Vojvodini.

„Nažalost, broj rizičnih trudnoća je u porastu, a naše trudne sugrađanke su prinuđene da rade i time dovedu u zdravstveni rizik sebe i svoje nerođeno dete. Žene u drugom stanju moraju da odlaze na posao do poslednjeg dana pred zakonski predviđen odlazak na porodiljsko odsustvo, ne samo zato što teško pred komisijom mogu da dobiju trudničko bolovanje, već i zbog toga što ne mogu da priušte smanjivanje plate za 35%. Poslednje što je trudnicama potrebno je pogoršanje materijalnog položaja pred porođaj.” – izjavila je predsednica Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor Nataša Terbec i nastavila:

„Mnogi parovi odlažu rađanje dece upravo zbog teške ekonomske situacije. U protekle dve godine stanovništvo Vojvodine smanjeno je za 11.000 stanovnika. Za 5 do 6 godina na ovim prostorima će živeti četvrtina stanovnika starijih od 65 godina. Ako svakoga dana čujemo od političara i nadležnih institucija da se moramo boriti za natalitet, ne vidimo zašto bi bio problem gradu Somboru da dotira tih 35% razlike od pune plate. To nije problem Beogradu i Jagodini.”

Kroz kampanju za trudnice Lige socijaldemokrata Vojvodine pokušavamo da alarmiramo javnost i nadležne institucije da shvate značaj ove akcije i da, u što kraćem mogućem roku, i u Somboru isplata naknade trudničkog bolovanja bude 100% zarade. Jednostavno rečeno, tražimo punu platu i za naše trudnice!

U toku kampanje, širom Vojvodine će biti organizovan niz uličnih akcija i podela promotivnog materijala da bi se podigla svest građanki i građana o ovom problemu, za koji se rešenje mora iznaći u najkraćem mogućem roku.

„U ime Gradske organizacije LSV Sombor, pozivam sve sugrađane da svojim potpisom daju podršku inicijativi kojom se traži da trudnice dobiju punu platu. Potpise podrške građani mogu dati na našem štandu, koji će biti postavljen na Trgu Svetog Trojstva, u utorak, sredu i četvrtak u prepodnevnim satima. Takođe, potpisi će se prikupljati u kancelariji Lige socijaldemokrata Vojvodine u Gradskoj kući, svakog radnog dana od 9 do 16 sati.” – zaključila je konferenciju za novinare Romina Bilić, portparolka Gradske organizacije LSV Sombor i koordinatorka za komunikaciju Foruma žena Gradske organizacije LSV Sombor.